Jaktnyheter

Skyddsjakt i Kalmar län stoppas

Skyddsjakten på varg i Kalmar län stoppas tills vidare. Foto: Getty Images.

Efter att fyra attacker mot fårbesättningar skett under veckan så fattade Länsstyrelsen Kalmar beslut om skyddsjakt på den skadegörande vargen. Nu har förvaltningsrätten i Luleå stoppat jakten efter att Rovdjursföreningen överklagat.

Det var den 21 november som Länsstyrelsen Kalmar fattade beslut om skyddsjakt på en skadegörande vandringsvarg i Kalmar län.

Beslutet kom efter att fyra vargangrepp mot får bekräftats i länet. Angreppen inleddes i Torsås kommun  den 15 november och det senaste inträffade norr om Mönsterås under gårdagen. Det uppger länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsens bedömning är att det handlar om en vandringsvarg utan revir och menar att det stora antalet angrepp som följt den väg som vargen vandrar gör att det är stor risk för fler angrepp. Myndigheten menar vidare att skyddsjakt på en vandringsvarg inte påverkar vargstammens bevarandestatus i Kalmar län. Det eftersom Kostareviret undantas från jakten.

– Utifrån att angreppen har skett under en begränsad tidsperiod samt att de följer ett geografiskt mönster, så bedömer vi att det rör sig om en vandringsvarg som orsakar angreppen och att skyddsjakt är det enda alternativet för att förhindra fortsatt allvarlig skada på tamdjur, säger Anders Karlsson, avdelningschef på Länsstyrelsen Kalmar i pressmeddelandet.

Svenska Rovdjursföringen överklagade dock skyddsjaktbeslutet och nu har förvaltningsrätten valt att stoppa den i väntan på slutligt avgörande.