Skyddsjakt beviljad på 35 sångsvanar i Värmland

Länsstyrelsens personal i Värmland har gett klartecken till skyddsjakt på 35 sångsvanar på olika platser i länet.

Sångsvanar ställer till problem i Värmland och får skjutas. Foto: Gettyimages

Nya Wermlands-Tidningen berättar i sin papperstidning att problemen med svanar som förstör grödor har ökat.

Tidningen intervjuar grannarna Jan Helin och Gunnar Larsson i Härtsöga.

– Det har ökat explosionsartat men i år var det rekord. Jag har aldrig varit med om något liknande, vi har haft vita fält i flera veckor, säger Gunnar Larsson till Nya Wermlands-Tidningen.

Länsstyrelsen beviljade i veckan som gick skyddsjakt på 35 sångsvanar runt om i länet. Villkoret är att endast svan som står på marken, och i en grupp på minst tio svanar, får skjutas. Regeln är satt för att uppnå maximal skrämseleffekt.

Raketer kräver snart tillstånd

David Höök på länsstyrelsen bekräftar att problemen med sångsvanar har ökat.

– Nu har vi förvisso haft en mildare höst som tillåtit fåglarna att komma tidigare, därmed har de kunnat ansluta sig till större grupper, men ja, att sångsvanen har ökat i antal är uppenbart, säger David Höök till Nya Wermlands-Tidningen.

Raketer har använts av lantbrukare för att skrämma bort fåglar från grödorna. Efter den 1 juni blir det svårare, eftersom det då krävs tillstånd för att avfyra fyrverkeri.

– Många anser att det har funkat bra så det blir beklagligt för dem. Det kommer krävas kurser och utgifter för att få skjuta och det återstår att se om folk tycker att det är värt det. Det var nog inte lantbrukare som skyddar sina grödor man tänkte på i första hand när det beslutet togs, säger David Höök till Nya Wermlands-Tidningen.

AKTUELLT

Nu är tid för att stärka banden med jakthunden

Det är så här års man kan stärka banden med hunden, så att man slipper stå och klia sig i huvudet och fundera på varför den hellre jagar fyra socknar bort än på marken där man själv befinner sig, skriver Mikael Moilanen i den här krönikan.

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Annonser