Skyddsjakt beviljad på 35 sångsvanar i Värmland

Länsstyrelsens personal i Värmland har gett klartecken till skyddsjakt på 35 sångsvanar på olika platser i länet.

Sångsvanar ställer till problem i Värmland och får skjutas. Foto: Gettyimages

Nya Wermlands-Tidningen berättar i sin papperstidning att problemen med svanar som förstör grödor har ökat.

Tidningen intervjuar grannarna Jan Helin och Gunnar Larsson i Härtsöga.

– Det har ökat explosionsartat men i år var det rekord. Jag har aldrig varit med om något liknande, vi har haft vita fält i flera veckor, säger Gunnar Larsson till Nya Wermlands-Tidningen.

Länsstyrelsen beviljade i veckan som gick skyddsjakt på 35 sångsvanar runt om i länet. Villkoret är att endast svan som står på marken, och i en grupp på minst tio svanar, får skjutas. Regeln är satt för att uppnå maximal skrämseleffekt.

Raketer kräver snart tillstånd

David Höök på länsstyrelsen bekräftar att problemen med sångsvanar har ökat.

– Nu har vi förvisso haft en mildare höst som tillåtit fåglarna att komma tidigare, därmed har de kunnat ansluta sig till större grupper, men ja, att sångsvanen har ökat i antal är uppenbart, säger David Höök till Nya Wermlands-Tidningen.

Raketer har använts av lantbrukare för att skrämma bort fåglar från grödorna. Efter den 1 juni blir det svårare, eftersom det då krävs tillstånd för att avfyra fyrverkeri.

– Många anser att det har funkat bra så det blir beklagligt för dem. Det kommer krävas kurser och utgifter för att få skjuta och det återstår att se om folk tycker att det är värt det. Det var nog inte lantbrukare som skyddar sina grödor man tänkte på i första hand när det beslutet togs, säger David Höök till Nya Wermlands-Tidningen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Fler ripor på fjället än i fjol

Kjell Brännström långvarig medarbetare på Jaktjournalen och jägare med stående fågelhund har deltagit i ripinventeringen i Norrbotten och är nyss hemkommen från Jokkmokksfjällen. – Det ser bättre än i fjol. Vi har räknat in fler kullar. Däremot har det varit färre kycklingar per kull, säger Kjell. Stora som trastar Kjell menar att fler inventeringsresultat bör
ANNONS ▼