Sköt olovlig hjort – frias

Tingsrätten friar en jägare som åtalades för att ha skjutit en hjort som inte var lovlig.

Västerbottens-Kuriren skriver om händelsen som inträffade utanför Umeå i september 2018. Mannen jagade kronhjort och endast hind och kalv var tillåtna att skjuta.

Jägaren satt i ett torn och såg att en hjort kom ut 80-90 meter framför passet cirka en timme före solens uppgång. Han kollade två-tre minuter genom kikarsiktet innan han avlossade ett skott.

När han kom fram till det fällda djuret visade det sig vara en spetshjort.

Inte oaktsamt

Jägaren och jaktledaren i laget har framhållit det är svårt att se skillnad på olika hjortar och att öronen dolde hornen.

Ordföranden i kronhjortsskötselområdet uppfattade dock att hornen på den fällda hjorten var ungefär dubbelt så långa som öronen. Han har också fått uppfattningen att hjorten sköts när den sprang.

Tingsrätten finner dock att det inte är styrkt att hjorten varit i rörelse i skottögonblicket. Jägarens misstag kan inte anses som oaktsamt och han frias från misstankarna om jaktbrott.

AKTUELLT

Krönika: Klent gensvar – vem hade förväntat sig nåt annat!

För tio år sedan skapade den lokala jaktvårdskretsen där jag bor en jourgrupp, vars avsikt var att stå till tjänst när lantbrukare fick problem med vildsvinsskador. Ett antal jägare, mig själv inkluderad ”utbildades” i Skåne och kom hem med höga förhoppningar om att detta skulle bli bra.

Nytt fall av CWD på älg upptäckt

Ytterligare en älg med CWD-smittan har upptäckts i Norrbotten, rapporterar länsstyrelsen. Det rör sig om en äldre älgko som avlivats sedan den uppträdde misstänksamt.

Annonser