Jaktnyheter

Sköt fel älg under eftersök – frias av tingsrätten

Jaktledaren fällde fel älg, men det var inget jaktbrott. Det har Lycksele tingsrätt kommit fram till. Foto: Gettyimages

En västerbottnisk jägare sköt fel älg under ett eftersök på en skadskjuten älg. Han åtalades misstänkt för jaktbrott men frias nu av Lycksele tingsrätt.

"}}

Händelsen det gäller inträffade i Västerbotten i början av september 2021. En passkytt hade skjutit på en älg som bedömdes vara en fyra- till sextaggare. Den blev inte kvar på skottplatsen utan gick in på en grannmark.

Grannlaget kontaktades och de gav klartecken till att älgen kunde avlivas på deras mark.

Den åtalade och nu friade mannen är jaktledare i laget och på kvällen åkte han och skytten ut för att försöka hitta älgen med en älghund.

Jaktledaren släpptes av och satte sig på pass medan skytten gick på med hunden.

Fel älg fälld

Det kom också en älg till passet och jaktledaren fällde den. Men det visade sig vara en tiotaggare som inte påskjutits tidigare och hela händelsen ledde till åtal mot jaktledaren.

Åklagaren ville ha mannen dömd för jaktbrott, som begåtts uppsåtligen eller av grov oaktsamhet.

Vid domstolsförhandlingarna försvarade den åtalade mannen sitt agerande med att skadade älgar kan sluta halta. Han berättade också att älgen som kom ut framför honom på passet var blöt – och att skadade älgar söker sig till vatten.

Älgen riskerade att gå in i ett område som lite vägar och i situationen valde mannen att skjuta för att förkorta älgens lidande.

Tingsrätten finner vid en samlad bedömning att mannen inte agerat grovt oaktsamt och frikänner honom.