Sköt bredvid hundägare – döms till fängelse

En skånsk jägare döms till sex månaders fängelse för att ha skjutit bredvid en hundägare. Hovrätten skärper domen från Tingsrätten.

Hovrätten skärper straffet för en skånsk jägare som sköt bredvid en hundägare och hans hund. Foto: Gettyimages

Tidningen Norra Skåne skriver bakom betalvägg att den skånske jägaren satt lutad mot ett träd när en man med en sexmånaders jakthund i koppel passerade.

Plötsligt sköt jägaren bredvid hundägaren och hunden. När hundägaren blev arg sköt jägaren ett skott till.

Enligt förundersökningen ska inte ett ord ha utväxlats mellan männen före skotten. Hundägaren ska inte heller ha sett jägaren innan första skottet avlossades.

I Tingsrätten dömdes jägaren till villkorlig dom och 200 timmars samhällstjänst. Hovrätten skärper straffet till sex månaders fängelse.

Olika uppgifter

I Tingsrätten sa den åtalade mannen att han sköt eftersom hundägaren efter första skottet ska ha hetsat sin hund mot honom och han ska ha blivit rädd. Den uppgiften ändrade han dock i Hovrätten och menade att hundägaren hetsat sin hund mot honom redan innan det första skottet avlossades.

Att mannen ändrade sin berättelse mellan de olika rättegångarna, förklarade han med att han varit stressad.

”Genom att avfyra två skrämskott vid sidan om målsäganden finner hovrätten att (jägaren) visat en stor hänsynslöshet som det finns skäl att beakta i försvårande riktning vid bedömning av brottets straffvärde”, skriver hovrätten i domen som refereras av Norra Skåne.

Hovrätten menar att straffvärdet egentligen är ett års fängelse. Men straffet mildras på grund av den åtalades ålder och hälsa.

Mannen ska också betala 35 000 kronor skadestånd och får gevär, ammunition och ett vapenfodral förverkade av staten.

En av nämndemännen i Hovrätten anförde avvikande inställning och yrkade på att skadeståndet skulle utebli. Detta eftersom hundägaren ska ha varit medvållande till den uppkomna situationen, tycker nämndemannen, rapporterar Norra Skåne.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Varg rymde från djurpark under natten

Någon gång under natten lyckades en varg ta sig över ett fyra meter högt stängsel med taggtråd och el på Orsa rovdjurspark. Parken är i krisläge och polis och länsstyrelse är inkopplad för att genomföra eftersök.

Vargvalp konstaterad i Sjundareviret

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått en bild på en vargvalp i Sjundareviret och kan därför bekräfta att föryngring ägt rum, något som de tidigare förväntat sig men inte kunnat konstatera.

Ledare: Tio år av misslyckad vargförvaltning

Det må vara tioårsjubileum av Sveriges nya rovdjurspolitik, men jag ser ingen anledning att fira något. Kvar är bara bevisen för att beslutsfattare inte bryr sig om oss jägare, skriver chefredaktör Daniel Sachez.

Terroriserande älgar skjutna

Under två månaders tid har en älgko med två kalvar satt skräck i Lerumsborna. Två hundar har sparkats ihjäl och folk har blivit skadade och jagade. Nu har älgarna skjutits.
ANNONS ▼

Annonser