Det var den sista januari som fem män i Skåne gav sig ut för att jaga rådjur. Två av deltagarna var syskonbarn till jaktledaren, inresta från ett annat land.
Versionerna om vad som hände under jakten skiljer sig åt något i förhören – vem som satt på pass och vem som hade syskonbarnen med sig – och var skytten stod när en älgtjur fälldes.
Från sin bostad kunde ett vittne se hur en ung man sköt en älg och hur flera personer hjälptes åt att passa och stycka djuret. När vittnet gick fram för att prata med dem, var stämningen tryckt och ingen sa något, uppger vittnet i förhör.
Marken älgen fälldes på är oregistrerad och när markägaren fick höra av vittnet att det fällts en älg, tog han kontakt med en släkting som jägare och bad honom att kolla saken.
När jägaren kom dit låg bukinnehåll och andra slaktrester kvar på platsen. En del av det hade slängts i en närliggande damm. Även älgens huvud hade lämnats kvar.
Någon anmälan till myndigheterna om fällningen, gjorde aldrig jaktlaget.

Foto: Bild ur polisens förundersökningsprotokoll
Polisanmäldes
Jaktlaget polisanmäldes och kallades på förhör. Vittnet hade uppgett att en ung man skjutit älgen, vilket passar beskrivningen på syskonbarnen som varit med under jakten. Men de hade rest tillbaka till sitt hemland och kunde inte höras av polisen.
Jaktlaget uppger att de inte har en jaktledare eller radioapparater, utan de brukar gemensamt bestämma hur jakten ska gå till inför varje jaktstart. Marken arrenderades ut till en man i 40-årsåldern och enligt jaktlaget var skytten en man i 60-årsåldern som inte betalat statligt jaktkort.
Tuggade fradga
Enligt skytten var älgtjuren sjuk. Den stod upp och skakade, haltade, hade hudavskrapningar på flera ställen och tuggade fradga, och det var därför han avlivade den.
Även jaktlagskollegan menar att älgen var sjuk, och att den hade hudavskrapningar på ett framben.
Det hindrade de dock inte männen från att ta tillvara på köttet och sedan äta det. När skytten får frågan om han inte var orolig över att äta ett sjukt djur, svarade han:
”Nej, den levde. Hade den varit död så hade vi inte vågat äta den.”
Att de inte anmälde den olovliga fällningen beror på att de trodde att någon annan i jaktlaget skulle göra det, alternativt vittnet till händelsen.
Strafföreläggande om dagsböter
Skytten har accepterat strafföreläggande för två fall av förseelse mot jaktlagen och ett fall av jakthäleri (att de tillgodogjort sig köttet från den olovlig fällda älgen). Påföljden blir 60 dagsböter.
Jaktkompisen som arrenderade jakträtten har fått ett strafföreläggande för jakthäleri, 30 dagsböter.