Jaktnyheter

Skogen full av jägare som inte får avliva skyddsjagad varg

Jägare uppmanas att rapportera observationer och skicka in vargbajs. Däremot får de inte skjuta vargen som skyddsjagas. Arkivbild: Gettyimages
Länsstyrelsen i Jönköpings län vill gärna ha in observationer och vargbajs från jägare. Däremot får de inte hjälpa till med avlivningen av den varg som det pågår skyddsjakt på.
Jönköping.nu skriver i sin pappersupplaga om vargen som det pågår skyddsjakt på i Jönköpings län. Det är den andra skyddsjakten som länsstyrelsen beslutat om efter en lång serie med vargattacker mot fårbesättningar. Just nu är det högsäsong i jakten och skogen är full med jägare som jagar både älg och annat vilt. Men de får inte skjuta vargen. – De som jagar älg ska inte jaga varg. Det är en helt annan organisation som jagar en skadegörande individ, säger Linda Andersson, rovdjursansvarig tjänsteman på länsstyrelsen, till Jönköping.nu.

Inväntar ny attack

Däremot önskar hon att jägare rapporterar till länsstyrelsen om de ser varg, och skickar in vargspillning som påträffas. – Vi har några prover efter de senaste attackerna som är inne på analys. Svaren där kan ge oss en pusselbit i vår jakt på rätt varg. Man kan ju självfallet inte se på vargen om man träffar på den om det är en och samma, men det ger oss i varje fall en klarare bild, säger Linda Andersson till Jönköping.nu. Länsstyrelsens plan är nu att invänta ytterligare en attack och sedan utgå från den drabbade besättningen i skyddsjakten.