Jaktnyheter

Skjuten galt hade skabb – ovanligt på vildsvin

Bild tagen på området mellan bogarna på vildsvinet. Utslagen påminner om sårigt eksem. Foto: Privat
Ett vildsvin som sköts i Blekinge nyligen hade psoriasisliknande utslag på kroppen. Jägaren såg till att kroppen undersöktes och nu bekräftas att djuret var skabbangripet.
Vildsvinet, en galt i femtiokilosklassen har undersökts och man kan konstatera att den är angripen av skabb. Enligt Erik Ågren, chef för viltsektionen på Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) är denna typ av upptäckter ovanliga. – Vi har dokumenterat förekomsten av skabb på vildsvin sedan 2009 och med tanke på hur talrik Sveriges vildsvinspopulation är skulle jag vilja påstå att det är ovanligt med skabb hos vildsvin, säger han. SVA har noterat några enstaka fall sedan 2009. Det nordligaste i Linköping, Östergötland.

Sannolikt mer resistenta mot parasiten

– Vi har ju bara koll på de som skickats in till oss. Det kan ju finnas andra som vi inte känner till, men förmodligen är vildsvinen mer resistenta mot skabbparasiten än andra arter. Vildsvinsgalten sköts i Jämjö Horsaryd, Karlskrona kommun och är det första konstaterade skabbangripna vildsvinet i länet. Erik Ågren uppmanar jägare att meddela SVA när de stöter på den här typen fall. – Man kan fylla i ett formulär på vår sajt med uppgifter och posta upp ett prov av huden så vi kan ta prover, säger han. Klicka här för att komma till SVA:s rapporteringssida.