Skjutas eller skyddas – olika syn på mufflonflock

Det råder delade meningar om en flock mufflonfår norr om Örebro. Skjut dem, uppmanar länsstyrelsen. – De är fredade, svarar jägaren Janne Gustafsson.

Länsstyrelsen vill att mufflonfåren norr om Örebro skjuts. Jägarna har fredat dem. Foto: Gettyimages

Mufflonflocken uppges ha setts intill vägen i Kvinnerstorp.

– Detta kan ju innebära trafikproblem och det finns ett önskemål från vår sida att flocken tas bort och på så sätt håller nere populationen. De kan ju skapa problem för andra arter i och med att de inte är naturliga i Sverige, säger Johanna Månsson Wikland, vilthandläggare på länsstyrelsen, i pappersupplagan av Nerikes Allehanda.

”Trevligt inslag”

Janne Gustafsson jagar i närheten och sitter som ledamot i Svenska Jägareförbundets styrelse i Örebro. Han meddelar att flocken inte kommer att skjutas.

– Nej, vi jägare tycker att de är ett trevligt inslag och har fredat dem. De har inte skapat några konflikter, säger Janne Gustafsson till Jaktjournalen.

Mufflonfåren dök upp i området för drygt tio år sedan och jägarna har skjutit några lamm och något handjur.

– Den här flocken är på mellan 15 och 20 djur. Några har blivit påkörda av tåget men inte av bilar. För några år sedan delade gruppen sig och en del får drog till Glanshammar. Där störde de någon fårbonde, som tog bort dem. Men jägarna är överens om att de ska vara fredade, säger Janne Gustafsson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Locka vildsvinen med en majsbomb – här är receptet

Vildsvinen gillar majs. Vill du göra något lite extra på din åtel kan du därför jäsa majs och skapa en så kallad majsbomb. Den för vildsvinen ljuvliga doften brukar få även de mest skeptiska vildsvinen att bli nyfikna. Vi ger dig receptet.

Gamekeeper’s Odd Molly – vildsvinens skräck

På många håll i landets södra halva beskattas i dag viltet vid några få stora jakter per år. Vid dessa jakter krävs hundar och hundförare som verkligen gör sitt yttersta för att få fram så mycket vilt som möjligt till skyttarna. Den tyska jaktterriern Gamekeeper’s Odd Molly sköter denna uppgift på ett mycket förtjänstfullt sätt.
ANNONS ▼