Skärpt straff för älgjägare som sköt mot varg

Den norska Lagmansrätten skärper straffet för den älgjägare som sköt mot en varg två dagar innan licensjakten startade.

Vargen blev inte kvar på platsen och har inte påträffats. Arkivbild: Gettyimages

Norska Jägar- och fiskarförbundet berättar om händelsen då den norske jägaren var på älgjakt på Øyerfjellet i Oppland.

Mannen satt på pass och fick rapport över jaktradion att en varg var på väg mot honom.

Skottet avlossades på 50 meters avstånd men vargen blev inte kvar på platsen och har inte påträffats.

Får inte jaga på fem  år

Det var två dagar kvar tills licensjakten på varg skulle starta och i Tingsrätten blev straffet för skytten 75 dagars fängelse.

Lagmansrätten skärper straffet till 90 dagars fängelse. Mannen förlorar också rätten att jaga under fem år.

– Det är utan tvekan att svaranden, genom att skjuta på vargen för att döda den, förstod att han försökte minska vargpopulationen, skriver Lagmansrätten i domen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.

DEBATT: ”Som att bita sig själv i svansen”

Det kan inte ses som något annat än en ren och skär maktdemonstration för att tysta inte bara den enskilde medlemmen utan även alla andra medlemmar, som eventuellt skulle kunna tänka sig att kritisera organisationen. Det skriver professor Eva Schömer i ett svar i debatten mellan henne och Svenska Kennelklubben, SKK.

Inviger modern skjutbiograf

Hulukvarn Arena utanför Jönköping fortsätter att utveckla sin verksamhet och inviger till helgen en egen skjutbiograf. Enligt Christian Larsson, vd för företaget, blir det Sveriges modernaste skjutbiograf.

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.
ANNONS ▼

Annonser