Annons
Skadskjuten björn inte hittad | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
9 månader sedan Björneftersök
Skadskjuten björn inte hittad
Länsstyrelsens personal i Värmland hoppas att den skadskjutna björnen kan fällas inom ramen för licensjakten. – Den jägare som är säker på att han ser den här björnen behöver inte tänka på vanliga jaktliga regler. Det kommer att betraktas som ett eftersök, säger Per Larsson, besiktningsman vid länsstyrelsen i Värmland.
Det var vid 13.15-tiden i fredags som olyckan var framme för en björnjägare öster om Höljes i Torsby kommun. Mannen stod på post cirka 800 meter från närmaste väg när en björn och två björnhundar passerade hans pass. – Avståndet var omkring 50 meter och han sköt först ett skott, som jag misstänker tog i sidan på ett träd och sedan i björnen. Den kulan kan ha tappat kraften. Mannen sköt ett skott till och det tog nog väldigt långt fram, för en av länsstyrelsens tjänstehundar hitta splitter från tänder, säger Per Larsson. Björn och hundar fortsatte från platsen och efter en stund lade hundarna av. – Man har försökt få tag i björnen med både löshundar och spårhundar, varav två är länsstyrelses tjänstehundar. Men det blir stopp i spåret på samma ställe där de första hundarna bröt – cirka 2,5 kilometer bort på en väg. Vi har försökt på alla sätt och vis men kommer inte vidare, säger Per Larsson.

Vanliga jaktregler upphävs

En björn återstår på tilldelningen i årets licensjakt på björn i Värmland och Per Larsson och länsstyrelsen vill att björnjägarna ska fortsätta jaga i området där björnen påsköts. Man har även kontaktat jaktlag som jagar på andra sidan länsgränsen, i Dalarna, och bett dem hålla utkik efter den skadade björnen. Per Larsson poängterar att vanliga jaktregler inte gäller när björnen ska avlivas. – Man måste bara vara säker på att det är rätt björn. Då gäller inte vanliga jaktregler, som att djuret inte får genskjutas med bil och liknande. Här handlar det om ett eftersök på ett skadat djur. Men, som sagt, man måste vara säker på att det är den skadade björnen, säger Per Larsson. Han har tittat på statistiken och den aktuella skadskjutningen är den första som inträffat i björnjakten i Värmland i modern tid. Allt som allt har 30 björnar skjutits under årens lopp.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!