Skadskjuten björn inte hittad

Länsstyrelsens personal i Värmland hoppas att den skadskjutna björnen kan fällas inom ramen för licensjakten. – Den jägare som är säker på att han ser den här björnen behöver inte tänka på vanliga jaktliga regler. Det kommer att betraktas som ett eftersök, säger Per Larsson, besiktningsman vid länsstyrelsen i Värmland.

Det var vid 13.15-tiden i fredags som olyckan var framme för en björnjägare öster om Höljes i Torsby kommun. Mannen stod på post cirka 800 meter från närmaste väg när en björn och två björnhundar passerade hans pass.

– Avståndet var omkring 50 meter och han sköt först ett skott, som jag misstänker tog i sidan på ett träd och sedan i björnen. Den kulan kan ha tappat kraften. Mannen sköt ett skott till och det tog nog väldigt långt fram, för en av länsstyrelsens tjänstehundar hitta splitter från tänder, säger Per Larsson.

Björn och hundar fortsatte från platsen och efter en stund lade hundarna av.

– Man har försökt få tag i björnen med både löshundar och spårhundar, varav två är länsstyrelses tjänstehundar. Men det blir stopp i spåret på samma ställe där de första hundarna bröt – cirka 2,5 kilometer bort på en väg. Vi har försökt på alla sätt och vis men kommer inte vidare, säger Per Larsson.

Vanliga jaktregler upphävs

En björn återstår på tilldelningen i årets licensjakt på björn i Värmland och Per Larsson och länsstyrelsen vill att björnjägarna ska fortsätta jaga i området där björnen påsköts. Man har även kontaktat jaktlag som jagar på andra sidan länsgränsen, i Dalarna, och bett dem hålla utkik efter den skadade björnen.

Per Larsson poängterar att vanliga jaktregler inte gäller när björnen ska avlivas.

– Man måste bara vara säker på att det är rätt björn. Då gäller inte vanliga jaktregler, som att djuret inte får genskjutas med bil och liknande. Här handlar det om ett eftersök på ett skadat djur. Men, som sagt, man måste vara säker på att det är den skadade björnen, säger Per Larsson.

Han har tittat på statistiken och den aktuella skadskjutningen är den första som inträffat i björnjakten i Värmland i modern tid. Allt som allt har 30 björnar skjutits under årens lopp.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼