Annons
Siggefora-vargarna misstänks för en femte attack mot får - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
11 månader sedan vargattack
Här har fyra attacker mot fårbesättningar inträffat den senaste veckan. Bland annat misstänks Siggefora-vargarna för sin femte attack på ett och ett halvt år. Karta: Eniro
Siggefora-vargarna misstänks för en femte attack mot får

Flera vargattacker mot fårbesättningar har den senaste veckan inträffat på olika platser i Dalarna och Gävleborg. Dessutom misstänks Siggefora-vargarna, som betraktas som genetiskt viktiga, för ytterligare en attack.

Två får har dödats av varg i Bro i Storvik i Gästrikland förra veckan. Det var mitt på dagen och nära boningshus.

– Det här ställer till det mycket för mig. Jag behöver många hagar nu när tackor ska skiljas från lammen. Jag har ansökt om skyddsjakt men ännu inte fått den beviljad. Länsstyrelsens besiktningsman har varit mycket bra att ha att göra med, säger fårägaren Anders Wiklund till Svensk Jakt.

Två får har också dödats vid fäboden Västbo i Edsbyn i Hälsingland, rapporterar Jakt & Jägare, som också berättar att att tre lamm hittats döda i en hage norr om Rättvik. Länsstyrelsens besiktningsman misstänker varg och har skickat in DNA-prov från bettytorna på kropparna.

Attack i Siggefora-reviret

På tisdagsmorgonen påträffades en ihjälbiten tacka i en hage i Huddunge i Uppsala län.

– Tackan är biten och äten i halsen. Besiktningsmannen misstänker varg men vill inte utesluta att det kan vara lodjur. Det har tagits DNA-prov, säger Sebastian Olofsson, handläggare på länsstyrelsen i Uppsala, till Jaktjournalen.

Gården ligger inom Siggeforareviret, där sammanlagt fyra konstaterade vargattacker mot fårbesättningar inträffat sedan vargparet upptäcktes i början av 2020. Om tackan i Huddunge är dödad av varg är det alltså femte attacken på 1,5 år.

Hanvargen är född i reviret Tiveden i Örebro län – ett revir som Naturvårdsverket skapade när de transporterade ned två finsk-ryska vargar från Norrbotten vårvintern 2013.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!