Annons
Senaste vargnytt - förgiftat kött hittat i Norge - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
4 år sedan blekinge
Ålarydsvargens ena bakben bestod bara av en deformerad köttklump längsts ned. Nu kan han den omtalade vargen vara död. Senasts den konstaterades filmades den på gränsen mellan södra Kronoberg och Blekinge. Bild: Eniro och privat
Senaste vargnytt - förgiftat kött hittat i Norge
Här har vi samlat ett urval av de senaste vargnyheterna, bland annat om förgiftat kött som hittats i ett vargrevir i Norge.
Den närmaste veckan kommer vargar att märkas i svenska revir. Det är det svensk-norska forskningsprojektet Grensevilt som planerar att förse vargar i Tansenreviret Dalarna med GPS-sändare. Eventuellt gör man också ett försök i värmländska Magnor och Varåa. Planen är att åtminstone märka alfaparen. – Vi väntar snö under onsdagen. Sedan är det mycket som ska klaffa med spårningar på marken, personal och helikopter. Jag vet inte exakt när vi genomför försöken, säger Camilla Wikenros, forskare som jobbar i projektet. Hittills i vinter har sju vargar märkts i Norrsjön i Dalarna samt Bograngen och Varåa i Värmland. Vargarna ringas in av markpersonal och sövs från helikopter. Under onsdagen väntas drygt en decimeter snö över Tansenreviret i Dalarna.

Rättegång om Osbyvargen

I morgon, torsdag, är det rättegång mot den jägare som den 16 augusti sköt en varg utanför skånska Osby. Jaktjournalen har rapporterat om ärendet bland annat här. Jägaren misstog sig och trodde att han sköt en räv. Åklagare Lars Magnusson har väckt åtal vid Hässleholms tingsrätt och vill att jägaren döms för grovt jaktbrott. Magnusson har inte bestämt sig för vilken påföljd han kommer att yrka om om mannen blir fälld. – Det är sex månaders fängelse som lägst i straffskalan. Men det finns också möjlighet att yrka på samhällstjänst. Jag har inte tagit ställning ännu, säger Lars Magnusson till Jaktjournalen.

Ålarydsvargen kan vara död

Den trebenta så kallade Ålarydsvargen kan vara död. I alla fall har länsstyrelsens personal inte fått något livstecken från honom sedan 1 januari 2018. Vargen spårades första gången i Ålarayd, väster om Skillingaryd i Jönköpings län strax före nyår 2014. Det uppstod en djuretisk debatt då vargens vänstra bakben var kraftigt deformerat. Den hade bara en oformlig klump av slamsor som hängde längst ned på bakbenet och den filmades bland annat när den linkade omkring på en rävåtel i sin jakt på mat. Länsstyrelsen ville inte avliva vargen. I januari 2016 spårades vargen sista gången i Jönköpings län av länsstyrelsens besiktningsman och rovdjursspårare, Bo Adolfsson.

Vandrade söderut

Redan då befarade man att vargen kunde vara död. Men två år senare, den 1 januari 2018, fångades vargen på film av Lasse Le Carlsson, besiktningsman vid länsstyrelserna i Blekinge, Småland och Kronoberg. Klockan 09.23 på nyårsaftonens morgon fastnade Ålarydsvargen på film på en åtelkamera placerad i Hussjönäs på gränsen mellan södra Kronoberg och Blekinge. Det är 138 kilometer bilvägen från Ålaryd. Det är drygt 14 månader sedan och efter det är Ålarydsvargen försvunnen.

Blod skickas på analys

Det har inte gått att få några uppgifter om den pågående polisutredningen om en varg som ska ha dödats på sjön Amungen i Rättviks kommun i söndags. Jaktjournalen har skrivit om fallet här. Polisens informatörer har inte fått någon uppdatering av vilka detaljer de får lämna ut och åklagare Åse Schoultz, som leder utredningen, har inte gått att nå på telefon. Det är oklart om man hittat någon död varg. I andra media har dock Schoultz meddelat att blod som påträffats på sjöisen ska sändas iväg för analys. Dalarnas Tidningar intervjuar Jill Magnusson, ordförande i närliggande Dalfors bygdegård och hon är förbryllad över den massiva polisinsatsen. – Plötsligt fanns här flera polisbilar och länsstyrelse, ett riktigt pådrag. Allt för en enda varg. När vi har försökt få hjälp med andra saker som berör oss, så dyker ingen myndighet upp och gör något, säger Jill Magnusson till Dalarnas Tidningar, i en artikel som ligger bakom betalvägg.

Förgiftat kött funnet i Norge

Vargjakten i Norge rullar vidare. På tisdagen sköts en varg den första av fyra vargar som rovviltnämnderna i Norge gett i extra tilldelning. Tidningen Ostlendingen rapporerar bakom betalvägg att vargen fälldes i Åkrestrømmen/ Rendalen. Värnarföreningar har överklagat jakten till klimat- och miljöminster Ola Elvestuen men beslutet drar ut på tiden och därmed fortsätter jakten. Den norska polisen har gjort fynd som tros vara försök till illegal avlivning av vargar, rapporterar norska NRK nu på onsdagsmorgonen. På nyårsaftonen hittades flera platser med köttbitar som dränkts i glykol. De låg i ett område där Norges största vargflock, 14 individer i Kynnareviret som spårats i vinter, slagit älgar. En man på promenad med sin hund fann bilspår och människospår i skogen. Han följde spåren och hunden hittade förgiftat kött. Efter nyår är sju vargar konstaterade i Kynnareviret.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!