Jaktnyheter

Osannolikt att svinpesten bara finns inom ett litet område

Foto: Gettyimages

Än så länge har döda vildsvin bara hittats inom ett begränsat område, men statsepizootolog Karl Ståhl menar att det troliga är att smittan kommer att upptäckas även inom andra delar av zonen i Fagersta.

Efter den massiva sökinsats som gjordes i helgen och där runt 400 jägare var delaktiga har nu totalt 37 fall med döda grisar som bär på Afrikansk svinpest kunnat konstateras.

Samtliga har hittats inom det så kallade kärnområdet som sträcker sig ungefär fem kilometer inom den zon på 100 000 hektar som belagts med restriktioner.

– Men det är nog för bra att tro att inget kommit utanför det lilla området, det är osannolikt. Vi har inte heller sökt igenom hela, men har vi riktigt tur så är det så, säger statsepizootolog Karl Ståhl.

”Det här är ett maraton”

Samtidigt med arbetet att leta efter ytterligare kadaver så planeras det för att spärra av kärnområdet med stängsel. Ett arbete som inte är ogjort även om det skulle dyka upp smitta utanför.

– Fortfarande är det ju så att de flesta smittade djuren finns innanför.

Efter ett par välbehövliga vilodagar under måndagen och tisdagen, för alla dem som arbetar med att leta efter döda vildsvin i Fagersta, drar jobbet i gång i morgon igen.

– Man måste tänka på att det här är ett maraton som kommer att pågå i många månader och då är det viktigt med vila.

Övriga nyheter i arbetet.

Allt eftersom arbetet pågår riskerar också vädret att göra arbetsförhållandena, som redan nu är tuffa, värre. Samtidigt finns det både nackdelar och fördelar med vinterväder

– Viruset överlever bättre i kyla och kadavren finns kvar längre men det är också lättare dem, säger Karl Ståhl.

Jordbruksverket har idag fattat beslut om att spannmål som finns kvar inne i zonen inte kommer att få skördas. Det för att underlätta att vildsvinen stannar kvar i området. Två lantbrukare drabbas av detta och kommer att få ersättning.