Jaktnyheter

Sätt jaktlig guldkant på karantänen

Snickra jakttorn är en bra sysselsättning under karantänen. Dessutom får man vara ute och får frisk luft. Foto: Per Jonson
En influensa lamslår vårt samhälle, prövar vår empati, ekonomi och vår förmåga att ta ansvar. På många håll är det svettigt värre. I karantäntillvaron kan vi jägare fylla vår tid med mening genom att fortsätta göra det vi gillar bäst.
Livet i karantän går utmärkt att förena med passionen för jakten och det vilda. Trots att vi är utanför jaktsäsong finns alltid saker att göra som direkt eller indirekt påverkar din jakt, och som dessutom med fördel kan utföras trots karantänrestriktioner. Och nej, jag pratar inte om att ta familjen på en mysig skidresa till Åre. Däremot kan de hänga med dig ut och sätta upp saltstenar. För att få lite andrum i denna trista tid och kanske få tankarna på något annat, har vi satt ihop lite tips om vad du som jägare kan fördriva karantäntiden med.
• Sammanställ höstens och vinterns jaktresultat. Det finns garanterat mycket statistik att plocka fram. Vilket pass var bäst. Vilka viltslag fälldes och hur såg fördelningen ut. Vilka jakthundar fungerade bäst och vilket väder var mest/minst gynnsamt. • Ta en promenad och inspektera passen på marken. Frisk luft är alltid stärkande. Är marken stor har du att göra i flera dagar och får tiden att gå lite snabbare. • Utnyttja tiden och passa på att bygga den där kråkfällan du aldrig fått tid till tidigare. • Sätt ut nya saltstenar på marken. • Ta med kikaren och kameran ut och inventera viltstammarna. Hur många olika bockar ser du? Här hemma har dovviltet börjat flocka sig och betar på de än så länge relativt brungula vallarna. Det är alltid kul att se hur förutsättningarna inför höstens jakter är. • Bygg nya jakttorn. Fördelen med att handla hos bygghandlare är ju att du sköter dig själv i relativt stor utsträckning. Det lär inte vara någon större trängsel vid 45×70 reglarna. • Kör lite telefonmöten med jaktkompisarna. Det finns ju en mängd appar som erbjuder treparts videosamtal. Värm bullens på spisen och fyll termosen med kaffe. Sedan är det bara att köra lite ”interaktiv korvgrillning”. • Träna skytte. Det går alldeles utmärkt att träna skytte på egen hand. Kanske inte flyktskytte med hagel men däremot kulskytte. Krymp din grupper. Träna stående på frihand. Snart är du nere i snusdosediameter på fem skott på 100 meter. I alla fall i fantasin! • Jaga! Det finns fortfarande ett par arter som är lovliga. Och denna jakten kan med fördelen bedrivas på solokvisten. Bäverjakten, kråkjakten eller lockjakt på räv för er som bor i norr har helt klart en dämpande effekt på oron. • Ha tillförsikt. Vi rider ut den här stormen. Skitjakt!