Jaktnyheter

Sannolikt finsk-rysk varg som fällts norr om Kiruna

Det gick snabbt när vargtiken sköts med hagel från helikopter norr om Kiruna. Sannolikt är det en finsk-rysk invandrarvarg som fällts. Foto: Getty Images

Det gick snabbt i skyddsjakten på en skadegörande varg norr om Kiruna. Sannolikt är det en finsk-rysk invandrarvarg som skjutits.

Vargen blev fälld i onsdags sedan länsstyrelsen i Norrbotten beslutat om skyddsjakt norr om Kiruna. Den sköts i den nordvästra delen av jaktområdet.

Samtalet mellan Jaktjournalens reporter och länsstyrelsens tjänsteman hann knappt avslutas innan vargen var fälld med en hagelsalva. Den sköts från helikopter klockan 15.20 i onsdags.

Tik på cirka 35 kilo

– Det var en tik på cirka 35 kilo som fälldes. Vi har tagit DNA-prov och skickat för analys, säger Alexander Winiger, inventeringsansvarig vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Den vargspillning som hittats i området har analyserats och visat sig komma från en finsk-rysk varg. Däremot gav DNA-provet ingen träff på könsmarkören.

Det är alltså inte säkerställt att vargen som skjutits är samma varg som det hittats spillning efter, även om sannolikheten är stor.