Annons
Sameby vill ha bort varg med finsk-ryska gener - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
4 år sedan döda renar
En varg med finsk-ryska gener har dödat en ren i Arvidsjaur. Bild: Gettyimages och Hitta.se
Sameby vill ha bort varg med finsk-ryska gener
En varg med ursprung i Finland-Ryssland har upptäckts i närheten av norrbottniska Arvidsjaur. Den drabbade samebyn meddelar att vargen inte kan vara kvar där.
Det var i torsdags förra veckan som en vargdödad ren påträffades på Östra Kikkejaures betesmarker. – Vi fick tips av en person som hittat renen död. Vi förstod direkt att den var vargdödad, berättar Patrik Lundgren, ordförande i samebyn. Länsstyrelsen har fått svar om vargens ursprung via DNA-prov som tagits på den dödade renen. – Det är en hanvarg som inte är konstaterad i Sverige tidigare. Förhoppningen är att den vandrar söderut till Mellansverige, säger Erik Granerot, chef för länsstyrelsens fälverksamhet i Norrbotten.

Kan inte vara kvar

Patrik Lundgren i Östra Kikkejaure sameby ser det som en omöjlighet att hysa vargen kvar i området. – Den måste bort. Vilka åtgärder berörda myndigheter vidtar, det bryr vi oss inte om. Länsstyrelsens personal är väl medveten om vår inställning, säger Patrik Lundgren. Varje år upptäcks det i Norrbotten vargar som bär på finsk-ryska varggener. Ytterst få av dem tar sig på egen hand ned till Sveriges vargzon.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!