Sameby vill ha bort varg med finsk-ryska gener

En varg med ursprung i Finland-Ryssland har upptäckts i närheten av norrbottniska Arvidsjaur. Den drabbade samebyn meddelar att vargen inte kan vara kvar där.

En varg med finsk-ryska gener har dödat en ren i Arvidsjaur. Bild: Gettyimages och Hitta.se

Det var i torsdags förra veckan som en vargdödad ren påträffades på Östra Kikkejaures betesmarker.

– Vi fick tips av en person som hittat renen död. Vi förstod direkt att den var vargdödad, berättar Patrik Lundgren, ordförande i samebyn.

Länsstyrelsen har fått svar om vargens ursprung via DNA-prov som tagits på den dödade renen.

– Det är en hanvarg som inte är konstaterad i Sverige tidigare. Förhoppningen är att den vandrar söderut till Mellansverige, säger Erik Granerot, chef för länsstyrelsens fälverksamhet i Norrbotten.

Kan inte vara kvar

Patrik Lundgren i Östra Kikkejaure sameby ser det som en omöjlighet att hysa vargen kvar i området.

– Den måste bort. Vilka åtgärder berörda myndigheter vidtar, det bryr vi oss inte om. Länsstyrelsens personal är väl medveten om vår inställning, säger Patrik Lundgren.

Varje år upptäcks det i Norrbotten vargar som bär på finsk-ryska varggener. Ytterst få av dem tar sig på egen hand ned till Sveriges vargzon.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Backgårdens Ammi laddad med jakt och skönhet

Fyraåriga gråhundstiken SE J(LÖ)CH SUCH Backgårdens Ammi fick bästa tänkbara start i livet när Bertil Sandin, Sandared, valde henne vid åtta veckors ålder. Före två års ålder presterade hon tre höga jaktprovsettor och med fin exteriör blev hon också snabbt utställningschampion.

Vi testar CZ 457 Lux

CZ presenterar en intressant utveckling från CZ 455 med flera förbättringar och bibehållet pipbytessystem!

Viltfärsgryta med heta korvar

4 pers 35 min 2 kryddiga korvar, t ex chorizo 400 g viltfärs rapsolja till stekning 1 stor gul lök 4 vitlöksklyftor 10 brysselkål, ca 200 g 150 g färska champinjoner 1 dl vitt vin 1 msk tomatpuré 3 dl kalvbuljong 2 dl grädde ca 1 tsk majsstärkelse salt och peppar 1 dl hackad persilja

Se när Fredrik fäller björnen

I går var Fredrik Johansson, Örnsköldsvik, i skogarna utanför Åsele och jagade björn. Efter ett par timmar kom jämthunden Dogge med björnen rätt på Fredrik som kunde skjuta den när den passerade vägen. På Fredriks gevär fanns dessutom en filmkamera monterad.

”Den delade premiären har lett till ännu mer hets”

Tobias Lundmark, Sorsele jagar björn men i år hann han och hans kamrater bara med en jaktdag. I går var deras hund sliten och fick vila och på eftermiddagen stängdes jakten temporärt i Västerbotten. Tobias är mycket besviken på den nya regeländringen.
ANNONS ▼

Annonser