Sameby vill ha bort varg med finsk-ryska gener

En varg med ursprung i Finland-Ryssland har upptäckts i närheten av norrbottniska Arvidsjaur. Den drabbade samebyn meddelar att vargen inte kan vara kvar där.

En varg med finsk-ryska gener har dödat en ren i Arvidsjaur. Bild: Gettyimages och Hitta.se

Det var i torsdags förra veckan som en vargdödad ren påträffades på Östra Kikkejaures betesmarker.

– Vi fick tips av en person som hittat renen död. Vi förstod direkt att den var vargdödad, berättar Patrik Lundgren, ordförande i samebyn.

Länsstyrelsen har fått svar om vargens ursprung via DNA-prov som tagits på den dödade renen.

– Det är en hanvarg som inte är konstaterad i Sverige tidigare. Förhoppningen är att den vandrar söderut till Mellansverige, säger Erik Granerot, chef för länsstyrelsens fälverksamhet i Norrbotten.

Kan inte vara kvar

Patrik Lundgren i Östra Kikkejaure sameby ser det som en omöjlighet att hysa vargen kvar i området.

– Den måste bort. Vilka åtgärder berörda myndigheter vidtar, det bryr vi oss inte om. Länsstyrelsens personal är väl medveten om vår inställning, säger Patrik Lundgren.

Varje år upptäcks det i Norrbotten vargar som bär på finsk-ryska varggener. Ytterst få av dem tar sig på egen hand ned till Sveriges vargzon.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Efterlängtad växelsats i kaliber .22 LR till Blaser R8

Som det har väntats och spekulerats om och när en .22 LR pipa skulle komma för att göra Blaser R8 familjen komplett. Nu är växelsatsen här och den lämnar ingen oberörd. Extremt bra precision och möjligheten att mängdträna med det vanliga jaktgeväret är värt sitt pris.

Laga en mustig älggryta

6 portioner ca 2 timmar Ingredienser: 1 kg grytbitar av älg salt och peppar ca 2 msk vetemjöl smör till stekning 3 dl vatten 2 gula lökar 2 morötter 125 g rotselleri ca 3 dl porter 1 tärning grönsaksbuljong 8 enbär 2 krm timjan 1 lagerblad 2 msk svartvinbärsgelé Garnering: 225 g färska kantareller hackad
ANNONS ▼

Annonser