Säl och skarv skapar brist på strömming

Yrkesfiskaren Mika Pastinen drog upp ett nät med 100 kilo strömmingsskallar. Resten hade blivit sälmat.

Det beräknas finnas mellan 37 00 och 50 000 gråsälar i Östersjön idag. De går hårt åt det kustnära strömmingsfisket. Foto: Gettyimages, montage

Tidningen Ångermanland rapporterar i sin pappersupplaga att fiskarna utmed Norrlandskusten får allt mer konkurrens av säl och skarv. De har svårt att få ihop de fångster av strömming som lokala surströmmingssalterier efterfrågar.

– Vi har haft extra svårt att få tag på strömming i år, och jag vet att många fiskare verkligen har tufft när det kommer till både skarven och sälen, berättar Johan Berlin produktionschef på Gösta Hannells salteri i Skagshamn, för Tidningen Ångermanland.

Yrkesfiskaren Mika Pastinen har varit yrkesfiskare i 18 år och sett hur fångsterna gått ned i takt med att stammarna av säl och skarv vuxit.

– I början fick jag hyfsat med fisk, men sedan kom sälen. Jag drog upp nät med 100 kilo strömmingsskallar – resten hade sälen ätit upp, berättar Mika Pastinen för Tidningen Ångermanland.

Efterlyser ökad jakt

Ulf Lindgren på Norrbottens kustfiskare producentförening framhåller att staten måste börja agera om det ska bli något kustnära fiske kvar i landet. Ökad jakt är enda utvägen, menar Lindgren och får medhåll av yrkesfiskaren Mika Pastinen:

– Det skulle kanske behövas professionella säljägare, anställda av länsstyrelsen.

Problemet är också att det är få som ägnar sig åt säljakt. Av av årets tilldelning på 80 sälar har endast 10 skjutits. Sannolikt spelar EU:s restriktioner mot handel med sälvaror en stor roll – jakten blir inte ekonomiskt intressant.

– För vår del är jaktkvoterna inte en stor fråga, det finns utrymme att för tillläggstilldelning, berättar Nils Mårtensson på Naturvårdsverket för Tidningen Ångermanland.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼