Säl och skarv skapar brist på strömming

Yrkesfiskaren Mika Pastinen drog upp ett nät med 100 kilo strömmingsskallar. Resten hade blivit sälmat.

Det beräknas finnas mellan 37 00 och 50 000 gråsälar i Östersjön idag. De går hårt åt det kustnära strömmingsfisket. Foto: Gettyimages, montage

Tidningen Ångermanland rapporterar i sin pappersupplaga att fiskarna utmed Norrlandskusten får allt mer konkurrens av säl och skarv. De har svårt att få ihop de fångster av strömming som lokala surströmmingssalterier efterfrågar.

– Vi har haft extra svårt att få tag på strömming i år, och jag vet att många fiskare verkligen har tufft när det kommer till både skarven och sälen, berättar Johan Berlin produktionschef på Gösta Hannells salteri i Skagshamn, för Tidningen Ångermanland.

Yrkesfiskaren Mika Pastinen har varit yrkesfiskare i 18 år och sett hur fångsterna gått ned i takt med att stammarna av säl och skarv vuxit.

– I början fick jag hyfsat med fisk, men sedan kom sälen. Jag drog upp nät med 100 kilo strömmingsskallar – resten hade sälen ätit upp, berättar Mika Pastinen för Tidningen Ångermanland.

Efterlyser ökad jakt

Ulf Lindgren på Norrbottens kustfiskare producentförening framhåller att staten måste börja agera om det ska bli något kustnära fiske kvar i landet. Ökad jakt är enda utvägen, menar Lindgren och får medhåll av yrkesfiskaren Mika Pastinen:

– Det skulle kanske behövas professionella säljägare, anställda av länsstyrelsen.

Problemet är också att det är få som ägnar sig åt säljakt. Av av årets tilldelning på 80 sälar har endast 10 skjutits. Sannolikt spelar EU:s restriktioner mot handel med sälvaror en stor roll – jakten blir inte ekonomiskt intressant.

– För vår del är jaktkvoterna inte en stor fråga, det finns utrymme att för tillläggstilldelning, berättar Nils Mårtensson på Naturvårdsverket för Tidningen Ångermanland.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser