Vapentest

Sako 85 Finnlight II

Sako 85 Finnlight II är Sakos senaste studsare. Det är en uppgraderad Sako 85 och det första vapnet med justerbar syntetkolv, flutad pipa och cerkotebehandlad mekanism. I övrigt känns 85:an igen med alla goda egenskaper som precision och skjutglädje.
Företaget Sako Oy startade sin vapentillverkning 1921 i Helsingfors. Det finska originalnamnet är, Soujeluskuntan Ase-ja Konepaja Osakeyhtiö, Vapen och maskinfabrik för Civilförsvaret. 1927 flyttades fabriken från Helsingfors till i Riihimäki. Sakos vapen har genom åren haft ett grundmurat gott rykte framförallt i Finland men även i Sverige och i Nordamerika. Jaktvapenhistorien började med L-vapnen L 46 och L 461 som fick namnet Vixen. 1957 kom L 57 och L 579. Finnbear lanserades 1961, L 61R. Med Finnbear hade Sako ett kaliberutbud från .222 Rem till .375 H&H Magnum. Sako 75 presenterades 1996 och blev en stor försäljningsframgång. Sako 75 anses av många vara en av världens bästa serietillverkade studsare. 2006 kom Sako 85 som är den modell som dagens Sakovapen är byggda på.

Sako 85 Finnlight II

Sako 85 Finnlight II har en lätt glasfiber/kolfiberkolv, tillverkad i aerospace grade RTM (Resin Transfer Molding) teknologi. Tillverkningen bygger på handlagda glasfiber/kolfiberlager som ger extrem vridstyvhet och styrka. Panelerna på framstock och pistolgrepp har ett greppvänligt mönster i ett mjukare gummiliknande material som ger ett utmärkt grepp även med våta händer i regn. Den främre rembygeln sitter monterad på framstocken. På en del andra Sako 85 modeller sitter den på pipan. Den bakre rembygeln är monterad på kolven. Pistolgreppet har en lämplig kurva som tillsammans med greppanelerna ger ett bekvämt och säkert grepp. Gummibakkappan är väl inpassad och dämpar rekylen mycket bra. Sako har försett kolven med en kolvkamförhöjning som fungerar utmärkt. En enkel men funktionell lösning. Sako 85 Finnlight II finns även för vänsterskyttar. Det är en äkta vänsterstudsare med justerknappen för kolvkamsförhöjaren på rätt sida.

Utmärkt magasinslåsning

Sako Finnlight II har likt andra Sako 85 modeller ett löstagbart magasin med kapacitet för fem patroner. Sakos kryssmagasin sitter bergsäkert. Förutom att trycka in magsinsspärren måste magasinet tryckas in framkant för att det skall komma loss ur magasinschaktet. Det kan tyckas krångligt och onödigt men i praktiken är det inte så märkvärdigt och innebär att risken att tappa magasinet är eliminerad. Lösa magasin finns att köpa som tillbehör men det finns bättre saker att lägga de pengarna på.

Avtryckarmekanism i världsklass

Sako har en avtryckarmekanism som håller yppersta klass. Justeringsmöjligheterna gör att det går att få den hårdhet man vill mellan ett till två kilo. Det är enkelt att justera via en skruv på avtryckarhusets framsida. På testvapnet var trycket kort, rent men aningen hårt ställt. Det är säkert en säkerhetsdetalj från fabrik.

Mekanism och säkring

Sako 85 Finnlight II byggs på Sakos alla lådlängder och kan fås i kalibrar från .22-250 Rem till .300 Win Mag. Ett kaliberutbud som borde räcka långt för den nordiska marknaden. Låda och pipa är tillverkade av rostfritt stål. Men det är kanske mera korrekt att tala om rosttrögt stål. Sako har valt att ytterligare öka vädertåligheten genom att ytbehandla metalldelarna med Cerakotebeläggning. Kolv och metalldelarna är så slimmade det går då pipan är flutad och varbygel och magasin är tillverkade i aluminium som också är Cerakotabehandlade. Metallytorna är väl polerade och har en utmärkt styrningen som gör att mekanismen känns stabil och löper lätt utan tendens till att knipa fast. Sako 85 har nog vapenvärldens bästa slutstycksgång. Säkringen låser både avtryckare och slutstyckshandtag med samma teknik som tidigare 85 modeller. I säkrat läge är även slutstyckshandtaget låst men kan frigöras med hjälp av en tangent framför säkringen. På så sätt kan slutstycket öppnas med säkrat vapen och patronläget kan plundras.

Slutstycke

Slutstycket styr mycket bra i lådan och det finns inga tendenser att slutstycket kniper och hugger fast när man försöker provocera fram problem. Sako har hittat kombinationen mellan längd på styrbussningar och hårdheten i metallytorna. Med en lämplig olja på metallytorna kommer det inte att uppstå några problem. Spännkurvan är något brant vilket innebär att det krävs relativt stor kraft att lyfta slutstycket när mekanismen skall spännas. Det går bra när vapnet hålls framför kroppen men kräver lite övning att repetera vid axeln vilket nära nog är ett krav om älgbaneskyttet skall fungera väl. Sako har fast utkastare som är placerad i botten av bakkanten på lådan. Den avskjutna hylsan kan, om inte utdragare och utkastare är perfekt justerade från fabrik, kastas för rakt uppåt med risk att hylsan träffar kikarsiktet och faller tillbaka mot magasinet med trassel som följd. På testvapnet var det inga problem. Hylsorna kastades ut utan problem.

Kikarmontage

Sako har fästen för kikarsikten integrerade i lådan. Baserna är tillräckligt långa för att medge montage av alla typer av sikten med Sakos egna Optilock fästen. I dag finns även andra tillverkare som tillhandahåller fästen som passar. Baserna är svagt kilformade mot pipan vilket tillsammans med rekylklack i den bakre basen gör att kikarfästet blir helt skottfast. Systemet med frälsta stoppspår gör att montagen blir skottfasta och med Quickmount finns ett elegant snabbfäste som inte behöver några verktyg.

Metall

Den flutade pipan har en snygg matt lyster. I lådans undersida är rekylklacken urfräst och greppar i motsvarande urfräsning i ett block som ligger löst i stocken. Passningen är mycket välgjord och med så små toleranser att någon plastbäddning inte behövs. Sako har valt Torxskruvar i lådbultarna. Inte så snyggt som vanliga skruvar men mycket slitstarkt. Pipan är Sako:s egen tillverkning. Borrad och kallhamrad och sedan putsad och därefter individuellt granskad med optiska instrument. Räffelstigningen är vald så att det ger optimala prestanda för varje kaliber.

Skytte

Sako 85 Finnlight II är en trevlig bekantskap. Lätt och smidig för den rörliga jakten. Mycket bra balans för lite jaktskytte på älgbanan. Sako 85 Finnlight II är välbalanserad och lätt att skjuta med. Kalibern .308 Win Mag. är kanske inte någon av mina favoriter men studsaren presterade utmärkta träffbilder med de patroner jag provade. Den tätaste med Sako Hammerhead var på 17 mm. Med lite mera skytte hade nog träffbilden krympt ytterligare. Jag provade Sako 85 Finnlight II med Norma Oryx och Lapua Naturalis med i stort sett samma resultat För egen del hade jag nog valt en annan kaliber som 6,5×55, .270 Win eller 8×57 IS om jag skulle ha vapnet själv, lite beroende på dess huvudsakliga användningsområde.

Sammanfattning

Sako 85 Finnlight II är en trevlig och lockande bekantskap. Välbalanserad och med utmärkt kolv och utmärkta skjutegenskaper. Studsaren har alla förutsättningar att bli populär bland Sveriges jägare och kaliberutbudet är så omfattande att det finns täckning för de flesta behov.

Sako 85 Finnlight II

Kaliber: Från .22-250 Rem till .300 Win Mag. (testkaliber .308 Win Mag.)

Mekanism: Sakos S till L mekanism.

Piplängd: 51 cm.

Vikt: S mekanism 2,6 kg och L mekanism 3,1 kg.

Magasin: För fyra till fem skott beroende på mekanism och kaliber.

Pris: 29 490 kr. I vänsterutförande fr 31 790 kr.

Generalagent: Sako Sweden AB