Jaktnyheter

Så ska vargarna bli fler – Rovdjursföreningen meddelar

Svenska Rovdjursföreningen meddelar hur man jobbar vidare för att öka antalet vargar i Sverige. Foto: Gettyimages

Svenska Rovdjursföreningen går på offensiven för att öka antalet vargar och andra rovdjur. Sveriges hantering av bland annat rovdjuren är en skandal, anser ordförande Magnus Orrebrant.

"}}

I en ledare i senaste numret av medlemstidningen Våra Rovdjur, punktar ordförande Magnus Orrebrant upp hur arbetet för rovdjuren ska intensifieras.

”Oberoende experter”

Det ska bland annat ske genom ökad opinionsbildning riktad mot politiker och tjänstemän, utbildning av skolbarn och ökade resurser för Rovdjursföreningen.

Magnus Orrebrant skriver om det allmänna uppdraget, att jägarorganisationerna får medel ur Viltvårdsfonden, alltså den fond som jägarna betalar till när de löser statligt jaktkort:

”Det är dags att detta uråldriga system görs om i grunden. Tänk om staten i stället tog dessa 60 Mkr och anställde hundra oberoende experter på viltvård – skulle vi inte då få en mycket bättre förvaltning?”

Namninsamling

Magnus Orrebrant lovar att Rovdjursföreningen kommer att fortsätta överklaga licensjakter och skyddsjakter, som man anser är felaktiga. Han efterlyser forskningsprojekt som visar hur bra rovdjuren är.

”Sveriges nuvarande hantering av vår natur och dess invånare är inte annat än en skandal, inte värdigt ett land som försöker vara ett föregångsland inom många områden”, skriver Magnus Orrebrant.

Föreningen har också startat en namninsamling med namnet Vi vill ha fler vargar i Sverige.