Jaktnyheter

Så lyckas du med spannmålsjakten efter vildsvin

Robin Carlander jagar vildsvin i princip varje natt under den tid veten drar. Foto: Privat

För Robin Carlander, Trollhättan är kvällar och nätter i juli öronmärkta för vildsvinsjakt. Nu är tiden då vildsvinen kalasar i det begärliga vetet. Med lite förberedelser kan du som jägare öka sina odds till utdelning. Robin har flera tips på hur du lyckas bäst.

"}}

Hur kommer det sig att du jagar vildsvin i spannmål nu? 
– Höstvetet har börjat dra riktigt mycket nu på flera fastigheter där jag hjälper till med jakten. Det är en god idé att vara ute och jaga så skadorna i vetet minimeras. Dessutom är det ju kul.

Har du lyckats? 

– Ja, det har än så länge varit bra utdelning.

Vilka vildsvin siktar du annars in dig på? 

– Jag skjuter primärt årsgrisar eller fjolingar i grupp, men lite beroende på var jag jagar kan det också stryka med någon vuven galt. Det ska vara matnyttigt vilt. Är det sugga med småkultingar ute kan man lika gärna skjuta ett skott i backen. Det brukar ha god effekt. 

Är det inte svårt att se vildsvinen?

– Jo, det kan det definitivt vara. Oftast är faktiskt hörsel det bästa verktyget för att lokalisera vildsvinen. Är veten i normalhöjd ser man ju inte de vildsvinen som är okej att skjuta. Endast de stora suggorna och galtarna syns över axen. Då får man utnyttja sprutspår, nedtrampade ytor eller områden med sämre tillväxt för att få ett bra skottillfälle. 

Vad har du för utrustning? 

– Jag använder min vanliga studsare i kaliber .270 Win. Sedan har jag monterat en ficklampa som jag kan lysa med om det är mörkt. Den tänder jag dock inte förrän jag är inom skotthåll. Vissa vildsvin reagerar starkt på ljuset. Då har man inte mycket tid på sig efter att man tänt lampan. Jag använder också ett fyrbent stöd. Det är guld värt för att ta ett bra skott när man skjuter stående. 

Använder du grönt ljus? 

– Nej, faktiskt inte. Det gröna ljuset är bra, men jag tycker grönt ljus gör det svårt att urskilja färgen på vildsvinet och den är ju ett av flera kännetecken som kan avslöja om det rör sig om ett yngre skjutbart djur. 

Hur ser de kommande veckorna ut? 

– Nu ska jag till Närke och jaga vildsvin ett par dagar, sedan blir det fortsatt jakt hemma runt Trollhättan. Spannmålsjakten är riktigt rolig och vildsvinen är ett fantastiskt matvilt.

Tänk på:

• En bra handkikare är guld värt

• Ha en mindre klövviltspulka redo. Det kan lätt bli väldigt svettigt annars.

• Använd skjutstöd

• Reka vetefälten dagtid så ser du om och var vildsvinen varit framme. De spottar ut axen efter att de sugit i sig sockriga mjölken.