Jaktnyheter

Så laddar några jägarkändisar för bockpremiären

På tisdagsmorgonen är det dags för premiär i bockjakten. Några jägarkändisar berättar hur de laddat och avslöjar sina bästa tips. Foto: Gettyimages

Runt om i Sverige förbereder sig nu jägarkåren för den efterlängtade bockpremiären på tisdagsmorgonen. Jaktjournalen tar tempen på jaktlusten och ber några jägarkändisar om deras bästa tips.

"}}

Anders Lindström

Anders Lindström är taggad.

– Den 16:e augusti är ett heligt datum, säger Anders Lindström.

Han är bland annat före detta VD på Sako i Sverige och nu styrelseledamot i Föreningen Sveriges Jägare.

Anders Lindström har ställt klockan på ringning 03.15 och ska ut på marker cirka 1,5 mil från Dalarö i Stockholm.

– Bockjakten är så djävla kul, för mig är det den mentala starten på jaktåret. Vi har något så fruktansvärt mycket bockar och därför funderar vi på vilken som känns bäst att ta. Vill man bara skjuta en bock, vilken som helst, kan man göra det på fem minuter, säger Anders Lindström.

Hans tips är att ta det lugnt och ta in miljön där jakten ska bedrivas.

– Vi åker ut och kollar lite idag. Bara på några veckor kan saker och ting ha förändrats – att exempelvis något fält skördats, säger Anders Lindström.

Evelina Åslund Bäck

Evelina Åslund Bäck har tidigare prioriterat hundträning på ripa. Men i år blir det bockjakt på premiärmorgonen.  Foto: Janne Danielsson, SVT

Evelina Åslund Bäck, känd som programledare i SVT:s Jaktliv, kommer för första gången att jaga i år att jaga småvilt på hemmamarkerna i Röde mellan Åre och Östersund.

På tisdagsmorgonen ska hon ut och kolla efter råbockar.

– Det blir nytt för mig att i år gå ut på hemmamarken och se var det kan finnas bockar. Det här sammanfaller med träningsstarten för hundträning på ripa, som jag fokuserat på, säger Evelina.

Hon har varit på ripinventering i helgen och är mör i kroppen.

– Vi får se hur pigg jag är, men vi ska i alla fall ut i morgon bitti. Det är fina marker med många inägor, så vi ska kolla lite hur vi kan smyga oss in i rätt vind, säger Evelina.

Rasmus Boström

Den kände björnjägaren Rasmus Boström i Älvdalen ska ut på bockjakt på tisdagsmorgonen.

– Det är inte så gott om rådjur här, men det är mysigt att vara ute, säger Rasmus.

Han har några platser där han vet att rådjuren brukar trivas och har några tips:

– Man ser på viltstigarna och fejningarna var de brukar komma. Då ser man till att sätta sig en bit ifrån och vara ”ur vind”, säger Rasmus Boström.

Holger Nilsson

Holger Nilsson

Holger Nilsson, före detta chefredaktör på Jaktjournalen.

– Det är väldigt viktigt att man gjort sitt förarbete och har lite hum om var bocken man vill skjuta finns någonstans. Naturligtvis är det också viktigt att man har stenkoll på vinden – och att man har en bra lockpipa, säger Holger.

Han har fastnat för lockpipan Nordik Roe och kommer att jaga i trakterna söder om Trollhättan.

– Det pirrar lite i kroppen – jaktfjädern är spänd. Det ska bli djävligt skoj och vi är några kompisar som kommer att träffas i en jaktstuga i kväll, säger Holger.

Han och jaktkompisarna prioriterar att skjuta räv under bockjakten och har en intern tävling med en rävpokal.

– Det för viltvården, att spara på allt småvilt. Rävstammen är stark och det finns möjlighet att göra uttag. Det är mycket prestige kring den där pokalen, säger Holger Nilsson och skrattar.

Nathalie Larsson

Det blir bockjakt på hemmamarkerna i Österbybruk i Uppland för Nathalie Larsson. Foto: Privat

Nathalie Larsson i Österbybruk har haft fantastiska framgångar som skeetskytt och har bland annat vunnit två EM-guld, ett EM-silver och slutade fyra i OS 2008.

Hon ska ut på bockjakt.

– Jag måste tyvärr åka till Stockholm och jobba på förmiddagen, så jag måste spara bockjakten till kvällen. Men jag har rekat bra innan och är 99 procents säker på att vi har en riktig ”returare” på marken. Den står överst på listan, säger Nathalie.

I familjen har man cirka 100 hektar mark runt hemmet och det finns inga andra jaktlag som gränsar direkt mot. Därför kan avskjutningen styras bra.

– Jag har köpt en lockpipa och provat att locka. Från början kom det bara getter, men förra veckan kom det faktiskt en bock. Jag ska prova att locka och sitta och passa en stund, sedan smyger jag omkring lite. Det är mycket gamla ekbackar och mycket gräs just nu. Man ska ha lite tur för att bocken ska komma på rätt ställe, säger Nathalie.

Var med i Jaktjournalens läsartävling!

Bockjaktspremiär – läsartävling

Nu har du chansen att få kvar ett riktigt fint minne från årets bockjakt. Delta i Jaktjournalens läsartävling och vinn en canvastavla i storleken 30 gånger 40 centimeter med din bild.

Tänkt på att bilderna ska vara så högupplösta som möjligt.

Mejla bilden och en kort text där du beskriver hur jakten gick till. Adress: redaktionen@jaktjournalen.se

Glöm inte att skicka med dina kontaktuppgifter.

Du kan också ringa vår reporter, Mikael Moilanen, på telefonnummer 070 – 744 18 21

Jaktjournalen förbehåller sig rätten att publicera bilderna på webben och i papperstidningen.