Jaktnyheter

Så har det gått i björnjakten

Björnjakten har gått mycket snabbt i de mellersta delarna av landet. Arkivbild: Per Jonson

Licensjakten på björn är nu inne på sin åttonde dag och redan är kvoten fylld i stora områden i de mellersta delarna av Sverige. Här rapporterar vi hur jakten gått hittills i de olika länen.

Norrbotten hade en kvot på totalt 70 björnar fördelat på fem olika delområden. 57 björnar återstår att fälla. Merparten, 40 björnar, är kvar på kvoten som omfattar Arvidsjaurs kommun samt nedan odlingsgränsen i Jokkmokk och Arjeplogs kommuner.

Västerbotten hade en tilldelning 81 björnar i två jaktområden, det västra och det östra. På måndagsmorgonen en vecka efter jaktstarten återstår jakt på 54 björnar, 34 i det östra området och 20 i det västra området.

I Jämtland var den totala tilldelningen 185 björnar fördelat på fem jaktområden. I område fem, där tilldelningen var 105 björnar, är kvoten nu fylld och jakten avlyst.

Så här många björnar återstår i de övriga fyra områdena i Jämtland:

1) 17
2) 13
3) 14
4) 24

Västernorrlands jaktkvot var 85 björnar, varav fem får fällas först efter den 1 oktober i ett område i Örnsköldsviks kommun. I dagsläget återstår jakt på 53 björnar i området som inte omfattar Örnsköldsvik.

Gävleborgs tjänstemän på länsstyrelsen beslutade om jakt på 140 björnar. Kvoten är fylld och jakten avlyst.

Dalarnas tilldelningen var 85 björnar. 74 är nu fällda. Det är fullskjutet i alla delområden utom område 1 där elva björnar finns kvar på att jaga. Sju av dessa får endast fällas i delområde 1a som ligger närmast renskötseln i länet.

Värmland. Tre björnar fick fällas och kvoten är fylld.