Jaktnyheter

Så går det i Stövar-SM hare 2020 hittills – ”klar och fin morgon”

Här en bild från de som följer hamiltonstövaren Spekeskogens Vira, ägaren Hans Friberg och domarkollegiet.

Majoriteten av hundarna har haft hare på benen när det nu gått några timmar i Stövar SM för harhundar 2020.
- Det skulle förvåna mig mycket om vi inte har några förstaprisdrev efter första tävlingsdagen, säger Jaktjournalens Per Jonson, som liverapporterar från tävlingarna.

"}}

Det är Skåne-Blekinge stövarklubb som för första gången i klubbens historia arrangerar Stövar-SM för harhundar.

Per Jonson liverapporterar

Det är 2020 års SM-tävlingar som genomförs i år eftersom coronapandemien satte stopp för arrangemanget i fjol.

Stövarna släpptes klockan 08.00.

– Det har varit ganska okej före för alla hundar – runt nollan på termometern och en del frost i några rutor. Men inte mycket vind och en klar och fin morgon, säger Per Jonson om tävlingsförhållandena.

Drev på asfalt

När detta skrivs har ingen hund nått full tid i något drev. Per Jonsons uppfattning är att många hundar fått slita rejält för att få ordning på dreven. Att det dessutom handlar om fälthare kan ställa till det.

– Det är ganska många hundar som haft harar som sprungit ut på asfalt, eller haft besvärliga småharar som ”dubblerat” och ställt till det. Det är klart, är det hundar som är vana med skogsharar som buktar fint i skogen så blir ”vägspringare” en helt ny erfarenhet, säger Per Jonson.

Provrutorna ligger i norra Blekinge i en femmilsradie från förläggningen. Några provrutor ligger till och med på Smålandssidan. Det är företrädelsevis brutet landskap.

Framåt 18-tiden i kväll kommer det att stå klart vilka hundar som lyckats bra under första tävlingsdagen. Klockan 08.00 på tisdagen startar den andra tävlingsdagen.

Här följer du Jaktjournalens liverapportering från Stövar-SM hare 2020.