Jaktnyheter

Så blev resultatet av årets licensjakt på lodjur 

Foto: Gettyimages

Nu är lodjursjakten avslutat i hela landet. Inför jakten fanns 201 på tilldelningen. När resultatet nu kan sammanställas står det klart att det skjutits fullt bara i ett av landets tre förvaltningsområden. 

Licensjakten på lodjur inleddes 1 mars och 201 lodjur fanns då på tilldelningen, sett till hela landet. I de mellersta och södra förvaltningsområdena avslutades jakten redan 31 mars men i norr pågick den till 15 april. 

Läs mer: Så många är anmälda till lodjursjakten – lista län för län

Inför sista jaktdagen fanns tre djur kvar att fälla. Två i Västerbotten och ett i Västernorrland. Inget av dem kunde dock skjutas. 

Det innebär att det i det norra rovdjursförvaltningsområdet fällts totalt 34 katter av de 37 som från början fanns på tilldelningen i de tre län där jakt var utlyst, Jämtland, Västerbotten och Västernorrland. 

Läs mer: Så går lodjursjakten

Inte heller i syd blev det fullskjutet. Här sköts totalt 76 djur av en tilldelning på 87. I de två län med den högsta tilldelningen, Kalmar och Östergötland sköts 25 lodjur i vardera. Då Kalmar hade en tilldelning på 32 och Östergötland på 28 var de en bit ifrån att skjuta fullt. 

Anledningen till det är att den tilldelade honkvoten fylldes i de båda länen och jakten därmed avblåstes i förtid

I det mellersta förvaltningsområdet lyckades dock jägarna i samtliga av de sju länen nå målen och totalt kunde 78 djur fällas. Högst tilldelning hade Gävleborgs län och det innebär att det också blev det län där flest lodjur sköts, 30 stycken. 

Totalt fälldes 188 lodjur under lodjursjakten enligt Naturvårdsverkets statistik. 

Läs mer: Fantastisk start på lodjursjakten för Erik och Aika.