Jaktnyheter

Rovdjursföreningen vill inte ha vargrevir i Skåne

Vargrevir i Skåne - det önskar sig inte den lokale företrädaren för Svenska Rovdjursföreningen i länet. Foto: Gettyimages, montage

Svenska Rovdjursföreningens regionansvarige i Skåne och Blekinge, Mats Bentmar, tycker inte att Skåne ska ha vargrevir.

"}}

Mats Bentmar intervjuas i SVT Skåne med anledning av att två vargar spårats tillsammans i trakterna av Kristianstad, vilket Jaktjournalen rapporterat om här.

Rovdjursföreningens Mats Bentmar spelar upp vargyl som fångats med mikrofon i Västmanland, men han hoppas att det inte är revir på gång i Skåne.

– Jag tror inte det hade varit bra för vargen om den hade etablerat sig i Skåne. Det hade varit synd om vargen. Den hade blivit mycket, mycket stressad , säger Mats Bentmar till SVT Skåne.

Han menar att länet har för lite skog, är för tätbefolkat och har för många vägar för att det skulle bli bra för vargarna.

Håller inte med

Vargforskare Olof Liberg håller inte med. Han tycker att nordöstra delen av skåne har en terräng som ser ut som i andra delar av Sverige där det finns varg.

– I gränsområdena mellan Skåne, Blekinge och Småland har vi stora, glesbefolkade skogsområden. Tittar man i Europa, så är finns det vargrevir i betydligt mer tätbefolkade områden. Har en förmåga att anpassa sig, om det inte jagas. Däremot är naturligtvis södra Skåne något helt annat. Där tror jag inte att vargar vill slå sig ned, säger Olof Liberg till Jaktjournalen.