Jaktnyheter

Reservat stängs av under jakten på aggressiv älgko

Sedan både en äldre man och en av hans hundar skadats i en attack ska en älgko och hennes kalv avlivas. När jägarna sätts in är det besöksförbud i Hökafältets naturreservat. Arkivbild: Gettyimages

I måndags gick en älgko till attack mot en äldre man som rastade sina två hundar vid Hökafältets naturreservat vid Mellbystrand i Laholms kommun. Både hundägaren och en av hundarna skadades så svårt att de hamnade på sjukhus. Nu är det skyddsjakt både älgkon och hennes kalv.

"}}

Attacken skedde vid en parkering som ligger inne i reservatet. Hundägaren och den mindre av hans hundar skadades när älgkon gjorde utfall.

– Jag vet att han hade blivit sparkad. Jag kan bara hoppas att det inte är jätteallvarligt, säger Annelie Ohlsson i Hallandspostens pappersupplaga om mannen skador. Hon är förvaltare på reservatet.

Ses som fara för människors säkerhet

På onsdagen gav polisen order om att både kalven och kon ska avlivas med stöd av paragraf 9 i Jaktlagen om vilt som ”kan antas vara farligt för människors säkerhet”

Enligt Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Halland, väntas jägare sättas in idag för att verkställa avlivningen.

Det välbesökta området stängs av

Hökafältet är välbesökt med bland andra vandrare, joggare och cyklister på stigar, motionsslingor, mountainbikeled och cykelvägar. Därför görs en avstängning av reservatet under tiden som jakten pågår.

Vill ha ”ostörd och smidig” jakt

– Vi vill ha så få besökare som möjligt under tiden som jakten sker. Det ska inte missförstås på det viset att det skulle vara farligt för människor. Vi vill att jakten ska ske så ostört och smidigt som bara kan tänkas, säger Martin Broberg till Hallandsposten.

Reservatet är 417 hektar stort.