Annons
Renskötare får inte tillbaka vapen - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan vapenbrott
Arkivfoto: Per Jonson
Renskötare får inte tillbaka vapen

I våras omhändertog polisen en renskötares alla jaktvapen, efter att han fraktat ett laddat vapen på snöskoter. Mannen överklagade beslutet utan att få gehör. Utöver brott mot vapenlagen misstänks han för förberedelse till grovt jaktbrott och penningtvätt.

Förvaltningsrätten i Luleå har avslagit renskötarens överklagande av polismyndighetens beslut att omhänderta hans jaktvapen, licenser och tillhörande ammunition.

Polismyndigheten menar att han brustit i förvaringen av skjutvapen, genom att ha förvarat ett vapen på en adress där han inte är folkbokförd. Polisen bedömer också att han fraktat ett vapen på snöskoter utan att ha rätt till det och att vapnet var laddat.  

Vapnet isärtaget

Renskötaren delar inte polisens bedömning. Han uppger för förvaltningsrätten att han haft vapnet i tryggt förvar i sin renvaktarbostad under vårvintern. Omständigheten att vapnet inte fanns på hans bokföringsadress, innebär inte att han brustit i förvaringen.

Han uppger att det stämmer att han fraktat vapnet på sin snöskoter, men att det var isärtaget, nerstoppat i en vapenväska och förvarades i en packlåda på snöskotern.

”Magasinet har suttit fast i den ena av vapendelarna. Han är dock av uppfattningen att då vapnet var delat, isärtaget och obrukbart, är det inte att anses som laddat.”

Vad det gäller transport på snöskoter, har han tolkat det som att en packlåda på skotern omfattas av reglementet hur det får fraktas.

Misstänkt för fler brott

Polismyndigheten har omhändertagit ett kombinationsgevär, ett kulgevär kaliber .300, ett kulgevär kaliber .22 och ett hagelgevär, kaliber 12, samt ljuddämpare och ammunition.

Renskötaren överklagade polisens omhändertagande och menar att det inte är sannolikt att hans tillstånd att inneha skjutvapen kommer att återkallas.

Polismyndigheten bedömer däremot att han för närvarande inte uppfyller lämplighetskraven för vapeninnehav och att det är sannolikt att hans tillstånd att inneha skjutvapen kommer att återkallas.

Utöver brott mot vapenlagen misstänks renskötaren för förberedelse till grovt jaktbrott och penningtvätt. Inget åtal har väckts ännu.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!