Jaktnyheter

Rekordstor björntilldelning i Västerbotten

Årets licensjakt på björn är ett led i att minska björnstammen i Västerbotten. Foto: Tommy Östlund

Länsstyrelsen har ökat antalet björnar som får fällas under årets licensjakt mer än tre gånger så mycket. Björnstammen ska minskas under en period på fyra år.

"}}

Västerbotten har ökat tilldelningen avsevärt. Idag meddelar länsstyrelsen att 85 björnar får fällas under årets licensjakt som börjar den 21 augusti och pågår till och med 15 oktober.

I fjol var tilldelningen 25 björnar i Västerbotten. Länsstyrelsen skriver att den senaste björnspillningsinventeringen visar att det fanns cirka 450 björnar i Västerbotten hösten 2019. I februari i år fattade viltförvaltningsdelegationen beslut om det ska finnas cirka 350 björnar i länet, baserat på människors oro och den skada björnen gör i renarnas kalvningsområden.

Våren 2021 fälldes 10 björnar under skyddsjakt på grunda av problem inom rennäringen och två närgångna björnar avlivades efter beslut från polisen.

– I våras hade vi en genomsnittlig omfattning på skyddsjakterna. Därför finns det mycket utrymme kvar för en hög tilldelning vid licensjakten eftersom björnstammen dessutom ska minskas, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen.

Björnstammen ska minska

Under de kommande fyra åren ska björnstammen i Västerbotten minskas genom licensjakt. Hösten 2024 kommer resultatet av spillningsinventering presenteras och visa om man nått målet.

I år blir det ingen uppdelning av licensjakten i två perioder, som under jakten 2019 och 2020. Skälen då var bland annat att få bättre spridning på jakten i länet och att en del av de stressmoment som funnits under björnjakten under senare år skulle minska.

– Nu har tilldelningen ökat så pass mycket att vi räknar med att det finns björnar kvar att fälla när älgjakten börjar den 1 september, säger Ulf Bergelin.

Åtling är också i år tillåten som jaktmetod. Utplacering av åtelmaterial får ske från 15 juli, men först efter att åteln har anmälts till Länsstyrelsen och blivit godkänd.

Av de 85 björnarna får 30 fällas i jaktområdet som ligger väster om väg E45 och 55 björnar öster om vägen.