Jaktnyheter

Rekordrusning till årets älgjakt för alla

Älgjakten, som möjliggörs genom samarbete med Sveaskog och Jägareförbundet, är populär. I år var antalet deltagare så många att det blev kö till platserna. Foto: Privat

När Jakten för alla, som riktar sig till jägare med funktionsnedsättning öppnade för anmälan till årets älgjakt blev de 15 platserna fullbokade på rekordtid. Intresset för fjolårets fem jakter var också stort. Så stort att Mariestadsbon Jonas Johansson, som driver Jakten för alla som ett ideellt fritidsengagemang, nu bestämt sig för att bilda förening och ta hjälp med jaktarrangemangen.

"}}

Det var för sju år sedan som tvåbarnspappan Jonas Johansson, 37, kom på idén till Jakten för alla. Inom ramen för initiativet ville han skapa möjligheter för funktionshindrade att ta sig ut i skogen och jaga.

– Jag är funktionshindrad själv. Jag är lårbensamputerad sedan jag var elva år på grund av cancer. Redan i den åldern brukade jag sedan länge följa med min pappa och farfar ut på jakt. När jag fick beskedet trodde jag inte jag skulle kunna jaga mer. Men det visade sig att det går bra att jaga på ett ben, berättar Jonas.

Jonas upptäckte snart att det gick utmärkt att jaga på ett ben. Foto: Privat

Jobb som viltvårdare

Faktum är att Jonas Johansson efter hand blev så skicklig på att ta sig fram i skogen att han vågade sig på att utbilda sig på gymnasiets treåriga program Jakt och viltvård. Därefter följde två år som viltförvaltare på en gård.

Att hoppa fram på kryckor i skog och mark sliter dock en hel del på kroppen. Så efter ett tag bytte Jonas bana och började arbeta i jaktbutik i Götene. Där blev han något av en lokal jaktkändis under de 14 år han var affärens ansikte utåt.

Rekord på älgjakten

Numera monterar han luftgevär på en industri. Jakten för alla är ett ideellt fritidsengagemang som under de sju år Jonas hållit på med det vuxit rejält. Det är inte bara antalet deltagare som blir allt fler. Allt fler sponsorer och samarbetspartners som skapar möjligheter till spännande jaktupplevelser har också upptäckt rörelsen som Jonas dragit igång.

Jonas Johansson Jakten för alla
Jonas Johansson, 37. Jakten för alla. Foto: Privat

– Under 2021 var vi ute på fem olika jakter, med varierat antal deltagare. I år blev det deltagarrekord på älgjakten. Alla 15 platser var fyllda och intresset för att vara med var så stort att det bildades kö, berättar Jonas Johansson.

”Får gå som det går”

Hittills har en älg fallit för Jakten för allas kulor under vart och ett av de tre älgjaktstillfällen som erbjudits. I år blev det en kalv.

Jakten för alla har enbart plats för personer med funktionsnedsättning. Verksamheten riktar sig både till den som har jägarexamen och till den som aldrig tidigare hållit i ett jaktvapen.

Jägarna i Jakten för alla har hittills lyckats fälla en älg varje år man gett sig ut på älgjakt. Foto: Privat

– Det finns ganska många ställen där det är ganska lätt att komma ut. Men många som har en funktionsnedsättning vågar sig inte ut med de vanliga jaktlagen. Det krävs lite mer och det tar lite längre tid att ta sig fram när man har ett funktionshinder. Våra deltagare har olika hjälpmedel. Ingenting är fel. Det får gå som det går, förklarar Jonas Johansson.

Siktar på föreningsstart

Jonas älskar visserligen att fixa, trixa och laga mat. Det senare så mycket att han till och med fått möjlighet att vara med i TV4s mattävling Sveriges Mästerkock.

Maten som serveras håller Mästerkock-klass. Det ser Jonas Johansson, som utöver allt annat han engagerar sig i även älskar att laga mat – så mycket att han fått vara med och tävla i TV4s Sveriges Mästerkock. Foto: Privat

Men nu har Jakten för alla blivit ett så stort åtagande att det börjar vara svårt att hantera för en ensam, ideellt arbetande, ledare.

– Ja, det har blivit lite för stort för en person. Så jag kommer att börja ta hjälp av andra. På lång sikt är tanken att vi ska bilda en förening. Då blir det lättare att få tillgång till fonder, bidrag och annan hjälp. Jag försöker hela tiden fixa så att deltagande ska vara gratis för alla. Så att alla kan vara med. Ekonomin ska inte stänga ute någon, förklarar Jonas Johansson.

”Värt varenda krona”

Trots att han har lyckats engagera en del sponsorer har Jonas hittills tagit mycket av pengarna som Jakten för alla kostar ur egen ficka.

Jakten står självklart i centrum. Men att träffas och umgås under trevliga former är minst lika viktigt för deltagarna. Jakten för alla är en totalupplevelse. Foto: Privat

– Visst, det kostar mig en del. Men det är värt varenda krona. Jag brinner verkligen för jakt, fiske och naturen och jag vill glädja andra genom att låta dem komma med ut i skogen. Att se deras glädje är fantastiskt. Det finns inget som läker så bra som skogen. Själv hämtar jag all min energi där, säger Jonas Johansson.