Jaktnyheter

Rejäl bocklycka i Blekinge

Alex Törnkvist lockade in en grann guldbock. Foto: Privat

Alex Törnkvists bockjaktspremiär blev något alldeles extra. Han fällde en bock som kom dundrade in på locket. Nu ett par veckor efter kokning av kraniet väger trofén imponerande 700 gram.

"}}

Alex Törnkvist från Karlshamn i Blekinge har jagat bock i tio år och tycker jaktformen är den roligaste jakten. Förra året var han med och hjälpte sin kompis Simon Dahlbom som tog jägarexamen. De jagade i Svängsta och på jakten fick Alex syn på en riktigt stor bock som gick på grannmarken.

– I år jagade jag och Simon ihop igen. Vi hade kört ett pass men inte sett något och bestämde oss för att prova området jag såg bocken ifjol.

Alex och Simon smög ner till fältet och Alex började locka med en nordic roe-pipa. Snart kom en get sättandes i full fart.

– Jag sa till honom att göra sig beredd för att det också skulle kunna dyka upp en bock. Då upptäcker Simon att han inte ens har något magasin i sin bössa. Samtidigt kommer en bock springandes i hög fart mot oss.

Samma bock som i fjol

Alex ser att det är en stor bock. Den springer hela tiden mot Alex och Simon. Alex har bett Simon sätta sig ner för att inte riskera att bocken upptäcker dem.

– Bocken visar aldrig bredsidan och till slut är han inne på 15 meter. Han börjar efterhand beta och jag ropar till. Då vänder han upp bredsidan och jag trycker av. Han springer några meter och faller ihop i det höga gräset.

När Alex kommer fram och får se bocken på nära håll skriker han rakt ut.

– Jag blev nästan chockad när jag såg hur stora horn den hade.

Guld med råge?!

Alex kokade kraniet och nu efter ett par veckor väger det fortfarande 700 gram. Man brukar säga att en skalle som väger 450 gram håller guld. Även med avdrag på 90 gram för sågning så innebär skallen genom sin vikt guldvalör med råge. Dessutom är det en symmetrisk sextaggare och mörk i färgen.

– Jag har visat den för en jägmästare på ett av godsen här och han tror den kanske kvalar in som en av de största skjutna i länet. Det ska bli väldigt intressant att se vad poängen landar på till slut.