Annons
Regeringen förtydligar värdet av jakt och vilt - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
10 månader sedan Naturvårdsverket
Naturvårdsverket får ansvar att ”främja att viltet blir en resurs för samhället i bred bemärkelse”. Foto: GettyImages
Regeringen förtydligar värdet av jakt och vilt
Tydligare uppgift för Naturvårdsverket

Naturvårdsverkets uppdrag inom jakt och vilt, förtydligas nu av regeringen. Verket får en tydligare roll att främja att vilt är en samhällsresurs i bred bemärkelse.

Från den 1 maj har Naturvårdsverket ett tillägg i sin instruktion som berör jakt och vilt. Kortfattat är en instruktion, regeringens arbetsbeskrivning av Naturvårdsverket uppdrag. Tidigare har uppdragit lydigt att ”ansvara för frågor om jakt och vilt enligt jaktlagstiftningen”, men den förtydligas nu.

Naturvårdsverket får ansvar att ”främja att viltet blir en resurs för samhället i bred bemärkelse”.

Vid arbetsbeskrivning

Begreppet är vitt. Vilt kan innebära allt från naturupplevelse till betydelse för besöksnäring, jakt, tillgång till viltkött och bevarande av biologisk mångfald.

Att man ska verka för hela samhället innebär i sin tur att alla människor ska ha möjlighet att ta del av dessa värden, oavsett kön, funktionshinder och andra förutsättningar.

Uppdaterad strategi

Naturvårdsverket förtydligar i ett pressmeddelande att arbetet med att främja ”brukande av vilt som resurs” tog fart 2015 när verket tog fram Strategi för svensk viltförvaltning. Nu väntas en uppdaterad strategi inom kort.

Verket menar att regeringens nya instruktion speglar en fråga som man redan arbetar med men att det nu på ett tydligare sätt blir en del av ”den långsiktiga styrningen”.

­ – Vi kommer nu att i samråd med berörda aktörer göra en genomlysning av hur arbetet med att främja brukandet av vilt som resurs kan utvecklas.  I arbetet ingår att analysera hur till exempel föreskrifter, vägledning, information, bidragsanvändning och annat kan användas för ett brett brukande av Sveriges viltresurser, säger Claes Svedlindh, avdelningschef för Naturavdelningen på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!