Annons
Redolfi EOS Light | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan hagelbock
Redolfi EOS Light
Intressant vapen i stor hagelgevärfamilj

RUAG Ammotec Sweden AB presenterar flera modeller från tillverkaren Redolfi Armi. Programmet omfattar hagelbockar för jakt, sporting och lerduveskytte. Redolfi EOS har tydliga influenser från traditionell italiensk tillverkning av hagelbockar. Vi har provat Light-modellen.

Vapenentusiaster känner till firman Redolfi Armi som ett företag med tillverkning av välkonstruerade jaktgevär och hagelgevär. Hantverk är en stor del av tillverkningen som också innehåller högteknologiska maskiner och material av högsta kvalitet.

Arturo Redolfi startade sin vapentillverkning 1922. Efter att ha arbetat för Lorenzotti & Faverzani i Brescia och skaffat sig en gedigen kunskap om vapentillverkning startades en vapentillverkning undernamnet RA, Redolfi Arturo.

Vapnen från Redolfi hittade ägare lokalt varför företaget förblev okänt i övriga Europa. Ambitionen att växa och expandera marknaden gjorde att under 1980-talet utökades produktionen till att omfatta även studsare.

Från år 2000 har företaget ett komplett sortiment med kläder, ammunition och övriga tillbehör för jakt. De senaste tio åren har företaget investerat i toppmoderna CNC svarvar och har nu en toppmodern maskinpark som gör det möjligt att sikta på världen som försäljningsarena.

Stort utbud

Piplängden kan för Redolfi EOS Light väljas mellan 60, 66 och 70 cm. I Steelutförande 66 och 70 cm och som Sporting 70 eller 76 cm med justerbar kolvkam. EOS One Steel har 70 cm pipor. EOS Steel Max Comp har 76 cm pipor med extra hög 16 mm bred spång och sist EOS Special Duck Selene med 81 cm teflonbelagda pipor. Piporna har en djupsvart färg med fäste för vapenrem. Fäste på kolven får man montera själv.

Piporna har en sju mm bred ventilerad spång med ett syntetkorn. Mellanspången är hel. Redolfi EOS Light levereras med fem choker och en enkel chokenyckel i en enkel plastkoffert.

Modellutbudet är stort och prisbilden attraktiv, från ca 12 000 kr upp till ca 21 000kr.

Lätt och smidig

Redolfi EOS Light är verkligen ”Light”. Det är det första som slår mig när vapnet packas upp. Kolv och framstock är trots detta generöst tilltagna utan att ge ett klumpigt intryck. Designen känns lyckad. Redolfi EOS Light är en lätt och smidig hagelbock som ändå känns stabil i skyttet.

Om man jämför med andra lättviktsbockar som F.A.I.R och några av de turkiska vapnen känns Redolfi EOS Light verkligen gedigen även om de andra nämnda inte är några dåliga vapen.

Valnötskolv i hygglig kvalitet

Kolven är gjord i valnöt av hygglig kvalitet. Pistolgreppet är generöst tilltaget och avståndet mellan avtryckare och bakkappa är 37 cm. Nätskärningen på pistolgrepp och framstock är välgjord och ger ett mycket bra grepp. En liten nätskuren panel på kolvhalsen förbryllar. Bakkappan är 20 mm tjock och dämpar väl vilket behövs med tanke på vikten, 2,8 kg.

Passningen mellan bakkappa och kolv och mellan låda och kolv lämnar en del att önska. Kolv och framstock är väl bearbetade och välputsad.

Pistolgreppet har en diskret handutfyllnad som ger ett bekvämt grepp. Kolvmåtten är standard, 37 cm. För den som tycker att kolven är för lång kan en tunnare bakkappa monteras. Framstocken är generöst tilltagen och ger ett utmärkt grepp.

Låda och mekanism

Lådan har en diskret grå ton med och rundade linjer som ger hela vapnet ett elegant utseende. Sidorna har en smakfull gravyr med en diskret fågel i guld. Undersidan är graverad i betydligt grövre maner. Jag lämnar till betraktaren att avgöra elegansen i detta.

Mekanismen är enkel och funktionell med väl bearbetade metalldelar. Redolfi har valt en mekanisk mekanism med automatsäkring. Hanarna är gedigna med djupa upphak med ett extra upphak som säkerhet. Hanarna drivs av spiralfjädrar.

Toppleavernyckeln är diskret graverad och snyggt genombruten.

Säkringstangent

Säkringstangenten är rejält tilltagen. Ljudet när vapnet säkras eller osäkras är tyvärr ganska högt, men det går med lite övning att styra säkringen relativt ljudlöst. I vilken ordning som piporna avfyras väljs genom att föra säkringstangenten i sidled i säkrat läge. En vanlig konstruktion.

Automatsäkringen aktiveras när piporna bryts.

Säkringen avlastar trycket vilket gör att trycketär rätt ljudlig om man råkar komma åt den. Det som drar ner intrycket är ett märkbart släp som stör i hög grad. Att ett hagelvapen har lite släp kanske inte är hela världen men som sagt, det stör.

Pipupphängning och låsning

Redolfi EOS Light har många likheter med andra mera kända tillverkare i Breciadalen. Piporna är upphängda på två tappar i lådan. Enligt uppgift går bultarna att pressa ut och byta om det skulle bli glappt i låsningen. Piporna låses i lådan med en bred underliggande regel. På samma sätt som andra tillverkare är låsregeln konad så att den självjusterar.

Lerduvor

Ett intensivt regnande under de dagar som jag hade tillgång till Redolfi EOS Light gjorde det svårt att riktigt hårdtesta vapnet, men några serier på trappbanan blev det och Redolfi EOS Light gjorde mig inte besviken.

Hagelbocken har tyngdpunkten vid pipornas upphängning vilket ger mycket bra balans med tyngdpunkten mellan händerna. Vapnet känns lugnt och stabilt trots den låga vikten. Rekylen med trappammunition är inget att orda om med den bakkappa som är monterad. Tyngre jaktsmällar känns däremot lite mera.

Sammanfattning

Om man står i begrepp att köpa sitt första hagelgevär eller funderar på att skaffa ytterligare ett för rörlig jakt bör man kasta ett öga på Redolfi EOS. Modellutbudet är stort liksom piplängder, Light, Steel och Sporting i bockutförande och en Special Duck i sida-sida. Priser från ca 12 000 kr upp till 21 000 kr. EOS Light finns också i vänsterutförande kaliber 20/76 med 70cm pipor.Vi snackar ett välgjort vapen med stor skjutglädje.

Modell: Redolfi EOS Light.

Kaliber: 12/76.

Piplängd: 66 cm.

Säkring: På kolvhalsen med pipväljare. Dubbla hanuppfång.

Vikt: 2,8 kg.

Choker: Fem choker.

Pris: 16 400 kr. Specialerbjudanden kan förekomma.

Generalagent: RUAG Ammotec Sweden AB

Thomas Eriksson

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!