Rättslig tvist mellan Knistad AB och Jägareförbundet

Eventföretaget Knistad AB och Jägareförbundet Skaraborg har hamnat i rättslig tvist. Nu ska Förvaltningsrätten avgöra om Jägareförbundet kan säga upp sitt avtal med Knistad AB.

Skaraborgs Allehanda berättar i sin papperstidning om Knistad AB, som är en konferens- och eventanläggning utanför Skövde. De arrangerar bland annat jägarexamenskurser där Svenska Jägareförbundet hållit med provledare.

Nu har Jägareförbundet Skaraborg satt upp avtalet och det accepterar inte ledningen för Knistad AB. Företaget har överklagat till Förvaltningsrätten, som inhiberat, alltstå stoppat, uppsägningen i väntan på utredning.

– Det Jägareförbundet Skaraborg har gjort är att säga upp ett samarbete som de har gällande utbildning av provledare och liknande. Avtalet rör inte det, som motparten Knistad påstår, att de har sagt upp banans status som provbana. De har en provbana och de har provledare, de kan utföra prover precis som tidigare. Vi är ingen myndighet och kan inte stoppa dem, det är en fri marknad att hålla kurser, säger Ola Wälimaa, förbundsjurist på Svenska jägareförbundet, till Skaraborgs Allehanda.

”Problem på lång sikt”

Dan Persson, VD för Knistad AB, menar att företaget hamnar i en svår situation när man inte garanteras utbildning av bland annat provledare.

– För att ha provledare måste de utbildas och godkännas av Jägareförbundet eller Jägarnas riksförbund. Har man inget avtal med någon av dem kan man inte få nya provledare för de ska rekommenderas av någon av de organisationerna. I praktiken skapar det problem på lång sikt, säger Dan Persson till Skaraborgs Allehanda.

Jägareförbundets jurist, Ola Wälimaa, anser att ärendet inte kan avgöras av Förvaltningsrätten. Det är ett civilrättsligt ärende, som parterna får driva i tingsrätten om det ska avgöras rättsligt.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ubsola Ansgar – bra nedärvare byggd för jakt

Jakt med tax är en jaktform Maria Nordström, Götene aldrig tröttnar på. Hennes duktiga strävhårshane Usbola Ansgar var startskottet på en fantastisk tävlingskarriär och uppfödning som har resulterat i många fantastiska jaktupplevelser.

DEBATT: ”Länsstyrelsens jaktförbud kommer knäcka rapphönan”

Länsstyrelsen i Hallands läns yttrande över preliminära förslag till jakttidsändringar innehåller ett flertal slutsatser baserade på egna agendor och tyckande av föredragande tjänsteman. Att införa jaktförbud på rapphöna är det mest allvarliga, skriver tidigare ordförande i Jägareförbundet Halland, Boo Å Wallén.
ANNONS ▼