Annons
Råttjakt med 22-gevär i centrala Uppsala - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
9 månader sedan kommunjägare
Inga besökare i parken vid Uppsala slott blev upprörda när kommunens viltvårdare sköt sju råttor med .22-gevär. Det var första gången det testades att få bukt med råttinvasionen vid Svandammen med hjälp av studsare. Arkivbild: Gettyimages
Råttjakt med 22-gevär i centrala Uppsala
Sju råttor fälldes när kommunjägarna tog till studsare mot invasionen

Sju fällda råttor blev resultatet när den kommunala viltvårdaren Torbjörn Röste tillsammans med en kollega testade att bekämpa råttinvasionen vid Svandammen i centrala Uppsala med hjälp av studsare i kaliber .22. Det har inte hjälpt att sätta ut fällor.

Det handlar om en damm nedanför Uppsala slott direkt väster om Fyrisån. Det finns en fontän och en liten ö som är skydd och häckningsplats för fåglarna i Svandammen. Men nu har det fina promenadstråket vid den anrika restaurangen Flustret tagits över av råttor.

De sex fällorna har inte dämpat råttinvasionen.

Råttorna springer runt mellan fötterna på folk

– De springer runt på dagtid, nästan mellan fötterna på folk. I en anmälan som kom in till oss var det någon som hade sett fyra-fem råttor samtidigt, förklarar viltvårdaren Torbjörn Röste i pappersupplagan av Upsala Nya Tidning, UNT.

Därför har kommunen bett sina viltvårdare att ta till ”grövre artilleri”. I tisdags testades för första gången att jaga råttor i parken med .22-kalibriga studsare.

För säkerhets skull meddelade kommunens viltvårdare till polisen att det skulle användas gevär vid Svandammen.

Ingen slog larm till polisen eller var upprörd

Viltvårdarna hade dessutom gula västar och blinkande fordonsljus. Men det var inga parkbesökare som slog larm till polisen om beväpnade män, eller var upprörda för att det var jägare som sköt på djur. Folk var snarare intresserade.

– De var väldigt nyfikna. Det är klart att folk blir lite tveksamma när man står med bössa. Men när vi berättade för de som frågade vad vi gjorde tyckte de att det var bra, berättar Torbjörn Röste för UNT.

Kommunjägarna var på plats för råttjakt när det var mörkt i parken. De första tio minuterna stod de bara och tittade på invasionen.

Råttorna sprang mot jägarna

– De var överallt – simmade till ön, sprang vid stranden och även upp till gångvägen. De sprang mot oss med, säger Torbjörn Röste till UNT.

Jakten pågick en timme från klockan 16. Duon fällde sju råttor med .22-kulorna.

– Men det är alltid några som klarar sig. Det brukar vara så att det döljer sig fler råttor än vad man tror, konstaterar Torbjörn Röste.

Kommunjägarna kom inte åt att plocka upp de döda råttorna som sköts på ön.

– De blir liggande kvar på ön. Naturen får ta hand om dem, andra råttor eller rovfåglar, kommenterar Torbjörn Röste i UNT.

Om några dagar blir det råttjakt igen med kulgevär nedanför Uppsala slott.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!