Jaktnyheter

Rasmus Boström och hans hundar inblandade i nio björnar hittills i år

Max Holm, Rasmus Boström och hundarna Boss och Bull i björnjakten 2020. Foto: Privat
Rasmus Boström från Älvdalen firar i år 20-årsjubileum som björnjägare – och årets jakt har gått mycket bra honom och hundarna. När detta skrivs har hans plottar och finnstövare varit inblandade i nio fällda björnar på olika håll i landet.
– Jag började jaga björn i mitten av 1990-talet, men första lyckade jakten var 2000 och jag var 30 år gammal. Det har gått 20 år, konstaterar Rasmus. I år började han hemma i Älvdalen med omnejd och man sköt tre björnar på tre dagar för hans finnstövare Boss och plott Bull. Därifrån gick resan till Särna där Rasmus och hundarna också lyckades få en björn.

200-plussare

Det har fallit en björn på 200-plussare i Gävleborg och ytterligare fyra björnar i Västernorrland. I ett fall spåsköt ett jaktlag en björn och istället för att ställa till problem ringde de Rasmus. Han redde ut spåret med tioårige plotten Blaser. – Sedan var det någon annan som ville släppa sin hund, och det gick väl bra. Jag är lite rädd om Blaser för han är väldigt duktiga att spåra och så gammal att det inte är säkert att han hinner undan längre. Jag brukar gå på med honom och spåra i lina tills vi har ett spår som jag tror att de yngre hundarna fixar, säger Rasmus. I samtliga jakter med löshund är det Rasmus yngre hundar som fått arbeta. – Jag är jäkligt nöjd med de yngre hundarna och att vi har haft jakter där många passkyttar sett björn eller varit väldigt nära. Det är trevligt när alla jägare får vara med, säger Rasmus.

Söker daglegor

Han söker aktivt på platser där hans mångåriga erfarenhet säger honom att det finns björn. Det handlar framförallt om områden där de tar daglega. – Om man hittar de platserna så brukar det finnas björn där år efter år. Det är som med andra djur – de hittar favoritplatser som de inte gärna byter ut. Där bandar och spårar vi för att hitta slag, säger Rasmus. När detta skrivs är han på väg hem till Älvdalen för att fixa med persedelvård och lite annat. Sedan är han öppen för fler jaktdagar i år.

”Filmar för glatta livet”

– Det finns ju björnar kvar i västra Härjedalen och i Jämtland. Men där har jag inga egna marker, så det hänger på att det ringer någon som vill jaga björn. Idag har Rasmus inget vanligt och dagligt lönearbete som tvingar bort honom från skogen. – Jag filmar för glatta livet, så mycket jag orkar och kan, och det ska bli film som kommer på Bearplay till våren.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

En björn har fallit och Boss klappas om efter väl utfört arbete. Foto: Privat