Jaktnyheter

Rädslan: Supersvin från Kanada ska invadera USA

Korsningar mellan tam- och vildsvin kallas i Kanada för supersvin. Nu ökar oron att de ska sprida sig söderut. På bilden helt vanliga vildsvin. Foto: Getty Images.

Antalet rapporter om det som beskrivs som supergrisar har i år slagit alla rekord i Kanada. Det handlar om en korsning mellan tam- och vildsvin. Nu fruktar ekologerna att svinen ska sprida sig söderut, in i USA.

Korsningen mellan vildsvin och tamsvin beskrivs som ett supersvin, som har tamgrisens fortplantningsförmåga och vildsvinets överlevnadsförmåga. Det skriver Afonbladet.

I år har rapporterna om de så kallade supersvinen slagit rekord i Kanada.

– De orsakar skador på grödor för miljoner eller till och med miljarder dollar. De sprider sjukdomar till människor, husdjur, vilda djur och boskapsdjur. De kan till och med attackera och döda människor, säger Ryan Brook, till AP uppger Aftonbladet.

Inte naturliga

Vildsvin är inte en naturlig del av den nordamerikanska faunan utan har förts in från Europa från 1500-talet och framåt. Under 1980-talet började jordbrukare föda upp vildsvin men efterfrågan minskade och i början på 2000-talet släpptes många ut i skogen.

Där trivdes de och började sedan para sig med tamsvin och korsningen resulterade i det som beskrivs som supersvin. Beståndet har ökat snabbt och är svårt att reglera med vanlig jakt och bestånden är  nu så stora i delar av Kanada att de anses omöjliga att utrota. Nu inriktar man sig i stället på att hindra dem att sprida sig söderut, in i grannlandet USA.

– Den enda vägen framåt måste vara rejält aggressiv och inkludera alla verktyg i verktygslådan, säger Ryan Brook till AP, uppger Aftonbladet.