Rådjursjakt med långhårig dvärgtax!

pluto är den första långhåriga taxen sedan 1998 som tagit förstapris på jaktprov. Göran Tuvebäck är norrlänningen som flyttade till Göteborg. Med liten kunskap om rådjursjakt köpte han långhåriga dvärgtaxar i tron att de skulle fungera som jakthundar. Ett lotteri med hög insats. Men Göran drog vinstlotten och har nu två väl fungerande jakthundar. Text och foto: Per Jonsson

Till att börja med kan man fråga sig om det går att jaga i Göteborg. Hisingen tycks vara penetrerad av vägar, bostadsområden, hästgårdar, jordbruk och sommarstugor. Men Göran Tuve­bäck och kompisen Pelle Widholm, som båda är medlemmar i det anrika jaktlaget Nybergska jaktsällskapet, förklarar snart att det finns flera fina såtar och sammanhängande skogsområden som ger bra jakter.
Hisingen har en bra rådjursstam. Sommarstugeområden och friluftsområden ger bra med mat och skydd.

Ett rådjur dyker upp på Pelles pass. Han avlossar ett hagelskott mot djuret som indikerar träff men går vidare.Ingen erfarenhet
Göran kom med i jaktlaget för två år sedan. Han bor i Torslanda på Hisingen, men är ursprungligen från Boden. När han flyttade söderut och bosatte sig i Göteborg fick han lust att skaffa en kortbent rådjurshund.
– Jag hade i princip ingen erfarenhet alls av rådjursjakt med drivande hund när jag flyttade hit. De få rådjur vi hade i Boden lät vi bli att jaga. Jag trodde att alla taxar jagade lika bra och ville ha en liten fin hund. Därför köpte vi en långhårig dvärgtax.
Med hundinköp kom utställningsintresset. Görans första tax, Bamse (O’Rileys Xellent), inför­skaf­fades 2005. Två år senare köp­tes en helbror till Bamse. Det visade sig snabbt att den nya taxen, Pluto (O’Rileys Atlanta), var större än sin bror och därför kvalificerades som normalstor tax.

Första jaktprovsettan
I dag är både Bamse och Pluto toppmeriterade utställningshundar. Båda innehar också viltspårchampionat. Den första november 2011 fick Pluto dessutom sin första jaktprovsetta med 44 egenskapspoäng.
– Jag tyckte det vore kul att starta honom på jaktprov nu när han ändå visade ett så pass stort jaktintresse. Han har hittills gått fyra prov. På de två första hade vi otur med vädret, men på det tredje gick allt som planerat.
Även det fjärde gick bra med 41 egenskapspoäng och ett andra pris. Det var riktigt kul. Pluto är den första långhåriga taxen sedan 1998 som fått förstapris på drevprov.

Bara knappt 50 meter från skottplatsen ligger smaldjuret. Eftersöket är inga problem för Bamse som är rutinerad på området.Klippt för jakt

Den första såten som ska jagas ligger intill Sillviks kolonilottsområde, bara ett stenkast från havet. Pelle ställer sig på en viltväxel som går över en av vandringsstigarna i området. Göran tar med sig Pluto in i området ett par hundra meter därifrån.
Pluto är för säsongen friserad. Den långa karaktäristiska pälsen är strategiskt klippt.
– Jag brukar klippa honom lagom till jaktpremiären. Pälsen är ju den stora nackdelen för jakten. Det fastnar alltid en massa i den. Men efter klippningen fungerar det bra även om han inte är någon skönhet nu precis.
Så fort Pelle meddelar att han är på plats släpper Göran taxen. Pluto drar i väg direkt och efter fem minuter hörs upptaget några hundra meter bort.

Bra sök
– Pluto har ett jättebra sök. Han går ut ett par hundra meter. Dessutom är han ärlig i skallet. Han väcker väldigt lite och man hör tydligt när han kommer på efterkälken. Då blir han gles i skallet.
Drevet drar i väg i den kuperade bohuslänska terrängen. Göran tittar på pejlen och suckar. Som vanligt rör sig drevdjuren upp mot de högsta bergsknallarna, ett område som taxen har svårt att driva i.
– Rådjuret hade två vägar att välja på för att ta sig upp mot topparna. Pelle stod i det ena passet och rådjuret gick i det andra.
Efter närmare en timme börjar drevet röra sig tillbaka och Göran försöker komma i förhåll. Rådjuret hinner dock passera innan han kommer i pass och Pluto kopplas när han efter någon minut dyker upp.

Två drev
– Det är bättre vi provar en annan såt. Han brukar klara två ordentliga drev på en jaktdag.
Pluto beter sig som vilken annan jagande tax som helst. Skallet är tydligt och klart. Söket riktigt bra och trots den kniviga terrängen lyckades hunden driva rådjuret en bra stund.
– Jag tror jag lyckades med Pluto tack vare att jag började jaga här för två år sedan. Innan det jagade jag i ett område där högställda hun­dar användes på rådjur. När jag släppte Pluto skenade därför alltid djuren trots att han drev dem sakta. Det gick alltid rätt ut. Han släppte därför drevet efter en kvart. Här går det mycket bättre och rådjuren buktar fint.
Göran och Pelle åker ett par kilometer genom de små samhällena som nästan vuxit ihop på Hisingen innan de stannar intill en hästgård som ligger vid ett större skogsskifte.
– Här brukar Pluto få tag på rådjur. Enda nackdelen i den här såten är den stora vägen. Men Pelle kommer stå på pass i den kanten om rådjuren väljer att gå mot vägen.

Domaren skrattade
När Göran tog med sig Pluto på jaktprov första gången skrattade domaren och frågade Göran vad han skulle med den hunden i skogen till. När provet var avslutat hade domaren ändrat uppfattning och var imponerad av hunden.
– Pluto drev fint den dagen men rådjuren gick ut i ett blött område som hunden inte kunde förfölja i. Han genomförde två fina drev efter de förutsättningar som fanns.
Göran släpper Pluto för andra gången och återigen drar hunden i väg in i såten. Göran följer efter och placerar sig på en viltstig i fall drevet buktar bakåt. Efter en kvart sjunger Pluto i och drevet drar i väg rätt mot Pelle. Ett hagelskott hörs mellan drevskallen och Pelle meddelar på radion att ett rådjur skjutits men gått vidare.

Bamse och Pluto
Pluto kopplas upp och Göran tar sig till skottplatsen. Pelle berättar att djuret kom lugnt i pass och att de stod still när han sköt. Strax därefter kom ytterligare två djur i samma pass, innan hunden kom drivande.
Göran använder vanligtvis sin andra tax, Bamse, till eftersök, men gör ett försök med Pluto. Han spårar ett par hundra meter utan att hitta något och släpper sedan Pluto på spåret. Drevet drar i gång igen och Pelle som åter står på pass ser hur två friska rådjur passerar förbi honom. Han kopplar därför hunden.
– Det påskjutna rådjuret måste finnas här inne. Jag tar Bamse i stället, säger Göran.
När Bamse en timme senare nosar på skottplatsen går han åt ett annat håll än Pluto gjorde. Den erfarna och nästan helt döva taxen travar rätt uppför en liten kulle. Där på toppen ligger rådjuret dött, 60 meter från skottplatsen.

Efter ett första drev på omkring en timme kopplar Göran Pluto. Det är dags att byta område.Bra slut
– Så himla skönt! Man mår alltid dåligt när ett djur går undan, men det kändes bra när jag sköt och jag visste att det träffades. Här ser man hur viktigt det är med en fung­erande eftersökshund, säger Pelle.
Jaktdagen på Hisingen närmar sig sitt slut. Görans båda långhåriga taxar har fått visa sig från sin bästa sida.
– Jag tror ju att den långhåriga taxen har lika stor jaktlust som den korthåriga eller strävhåriga. Det är bara det att inga jagar med dem, säger Göran när han lyfter in Bamse i bilen och avslutar dagens jaktpass på Hisingen.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser