Jaktnyheter

Rådjur som hotar jordgubbsskörden får skjutas

Rådjur hotar sommarens jordgubbskörd. Nu har skyddsjakt beviljats. Foto: Getty Images. Montage.


Det må vara långt kvar till jordgubbsäsongen. Men redan nu hotas skörden vid en odling i Ulricehamn. Det är rådjur som fått smak för plantorna. Nu har skyddsjakt beviljats.

Redan tidigare har odlingen elstaket runt odlingen för att hålla ett annat vilt borta, nämligen vildsvinen. Nu har ett annat hot mot plantorna som ska bära de röda bären dykt upp.

Rådjur, det berättar Ulricehamns tidning.

De tar sig lätt över vildsvinsstaketet och kan ta för sig av plantorna på andra sidan. Rådjuren har uppehållit sig runt odlingen sedan i januari och sedan dess har de hunnit sätta i sig runt tio procent av jordgubbsplantorna.

–  Det här är ett oerhört stort problem. De äter upp plantorna och förstör dem. Då blir det inga jordgubbar, säger ägaren till odlingen till Ulricehamns tidnings pappersupplaga.

Rådjur har även tidigare varit ett problem men inte i så stor omfattning som nu. Försök har gjorts att mota bort dem och ett högre stängsel har satts upp men rådjuren har hela tiden återvänt.


Under sista tiden på rådjursjakten fällde han fyra djur, men de övriga fortasatte att komma.

Som en sista utväg ansökte han om skyddsjakt och länsstyrelsen beviljade skyddsjakt på ytterligare fyra rådjur. Inga av dessa har ännu skjutits. Men odlaren kämpar på genom att kliva upp tidigt och gå ut för att skydda sina plantor.

–  Trött är bara förnamnet. Men det är bara att kämpa på för att försöka få ordning på det. Det är inte mycket att välja på, säger han till Ulricehamns tidning.