Annons
Uppdaterad: Räddade tax efter 25 timmar i gryt - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
10 månader sedan räddningsaktion
Taxen Tyra kunde räddas efter ett dygn i gryt. Från vänster: Magnus Petersson, Nils Eriksson med Tyra, Simon Petersson. Foto: Isabelle Göthberg/Birger Olai
Uppdaterad: Räddade tax efter 25 timmar i gryt

Efter rådigt ingripande från hela jaktlaget kunde taxen Tyra grävas fram efter mer än ett dygn i gryt. GPS-halsbandet blev en dödsfälla och gjorde så hunden inte kunde komma ut för egen maskin.

Det var i lördags morse jaktlaget i Fornåsa, Östergötland, släppte den åttaåriga taxen Tyra. Laget skulle jaga rådjur och hjort och taxen används över huvud taget inte till grytjakt. Men sannolikt fick taxen nattslag efter räv innan den hittade spår efter rådjur.

– Hon är ganska trångsökt och går inte längre än hundra meter i från mig. När han hade varit borta ett tag trodde jag att det var ett upptag på gång men när jag tittade på pejlen hade jag ett frågetecken mitt i eländet, säger Nils Eriksson som äger Tyra.

Eländet är ett område där efter brutits kalksten. Det ligger massa grushögar och block över allt. Nils tänkte att hon skulle bryta självmant efter ett tag men några timmar senare var hon fortfarande kvar och nu hade hon förflyttat sig djupare ner. Hela jaktlaget samlades efterhand och hjälptes åt med motorsågar, spett och spadar.

– Det var ett extremt svårgrävt gryt och bara att flytta en enda sten tog flera timmar, berättar Nils jaktkamrat Simon Petersson som deltog i räddningsaktionen.

Klockan 20 på lördag kvällen, långt efter mörkrets inbrott gav jägarna upp men tidigt på söndagen var de tillbaka. Nu ägnade de stor kraft åt att röja väg så en traktorgrävare kunde komma in till grytet.

– Vissa stenar vägde ju flera hundra kilo så vi behövde hjälp, berättar Simon.

Simon Petersson firas ner i hålet för att lokalisera taxen. Hans pappa Magnus Petersson och taxens ägare Nils Eriksson håller i hans ben.

Klipper av halsbandet

Ungefär samtidigt som traktorgrävaren var på plats hade Simon krupit ner i hålet de grävt.

– Taxen tystnade redan på lördags eftermiddagen. Efter det gnydde den bara lite. Men när jag ligger med huvudet ner i hålet hör jag något och kan med händerna krafsa mig igenom till grytgången och få fram huvudet på taxen.

Eftersom hunden skulle jaga över jord hade den ett vanligt gps-halsband på sig. Det var Simon nu tvungen att klippa av eftersom det gjorde att hunden satt fast.

– Det var otroligt skönt när vi kunde dra upp hunden, som var i förvånansvärt bra skick och pigg.

Ägare Nils kunde nu också andas ut.

– Det var fruktansvärt skönt när de lyfte upp henne. Vi får hoppas att hon lärt sig något men det tror jag inte, säger han.

Simon är väldigt imponerad över att hela jaktlaget var med och att alla slöt upp för att hjälpa till.

– Det är jäkligt skönt att se. Jag märker det mer och mer när jag är ute och gör eftersök också. Hela jaktlag stannar kvar tills man är färdig.

Här bärgas Tyra och man ser verkligen vilken eländig terräng det är om man vill försöka gräva ut en grythund.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!