Jaktnyheter

Protester mot planerat vilthägn i Trosa skärgård

Till vänster inzoomad karta från AB Hvalfiskens ansökan om att få anlägga ett vilthägn. Till höger kartbild från Eniro.

AB Hvalfisken vill anlägga ett 365 hektar stort vilthägn i Trosa skärgård i Södermanlands län. Naturskyddsföreningen protesterar.

"}}

Företrädare för AB Hvalfisken skriver till länsstyrelsen i Södermanland och begär en förprövning för att få uppföra hägnet på Lagnö i Trosa kommun.

Staketet ska bli två meter högt och man avser att ha 50 kronhjortar, 250 dovhjortar, 60 mufflonfår och 80 vildsvin i hägnet.

Naturskyddsföreningen Trosabygden protesterar.

– Folk är ute och rör sig i naturen och det blir en påverkan för biologisk mångfald när man har så mycket djur på liten yta, det blir även buller från jakten, säger ordföranden Maria Kavcic till Södermanlands Nyheter.

Jan-Erik Dalmo är är handläggare på länsstyrelsen.

– Det har kommit in en ansökan, men jag har knappt hunnit titta på den. Vi ska främst granska ärendet för det är ett område som allmänheten har tillgång till. Det blir en prövning som handlar främst om kapitel 12, paragraf 11 i miljöbalken, säger Jan-Erik Dalmo, vilthandläggare vid länsstyrelsen.

För drygt tio år blev AB Hvalfisken omtalat då bolaget finansierade 4,5 kilometer stängsling av järnvägsspåret på jaktmarker i Tillberga i Västmanland, vilket Jakt & Jägare berättade om.

Jaktjournalen har inte lyckats nå företrädare för AB Hvalfisken.