Protester mot första jakten på svan i Örebro län

Fem svanar får skjutas i skyddsjakt vid sjön Tysslingen i Örebro. Ornitologiska föreningen i länet protesterar.

För första gången ska det bli skyddsjakt på sångsvanar i Örebro län. Foto: Gettyimages

Nerikes Allehanda rapporterar i sin pappersupplaga att det varje säsong passerar cirka 8 000 sångsvanar vid Tysslingen, som ligger vid Kilsbergens fot utanför Örebro.

En lantbrukare, som haft stora problem med svanar som förstört höstsåddarna, ansökte om skyddsjakt på 80 svanar.

Länsstyrelsen har satt in mängder med skrämselåtgärder – spegelreflexer, fågelskrämmor, gasolkanoner, fyrverkeripjäser och drönare – men det räcker inte. Nu hoppas länsstyrelsens personal att några skjutna svanar ska skrämma andra svanar.

Skyddsjakt på fem individer har beviljats.

Ingen erfarenhet

– Vi har inte erfarenhet av skyddsjakt på sångsvanar men vi vet att det fungerar på gäss, det kan hålla nere antalet på ett annat sätta än att bara skjuta i luften. Med det här får man ytterligare ett verktyg att hålla fåglarna borta från aktuella fält, säger Johanna Månsson Wikland, vilthandläggare på länsstyrelsen i Örebro, till Nerikes Allehanda.

På Närkes ornitologiska förening gillar man inte skyddsjakten. Kent Halttunen är talesperson i föreningen och undrar om man verkligen gjort allt som är möjligt för att minska skadorna. Han efterlyser en mer ”genomtänkt strategi” och undrar om det inte går att betala ut mer ersättning till drabbade lantbrukare.

– Dessutom finns det risk att man träffar den mindre sångsvanen, som är väldigt unik och väldigt skyddsvärd. Hur ska bonden se skillnad på sångsvanarna? säger Halttunen till Nerikes Allehanda.

Inlägg i debatten

Lantbrukaren som fått skyddsjakten vill vara anonym eftersom det hela är känsligt. Om det blir någon skyddsjakt tänker han utföra den själv. Svanarna har börjat lämna området, men lantbrukaren har också ett högre syfte med sin ansökan om skyddsjakt.

– Samtidigt ville jag ta upp det här, som ett inlägg i debatten, skyddsjakt på sångsvan har aldrig tidigare prövats i Örebro län, säger han till Nerikes Allehanda.

AKTUELLT

Nu är tid för att stärka banden med jakthunden

Det är så här års man kan stärka banden med hunden, så att man slipper stå och klia sig i huvudet och fundera på varför den hellre jagar fyra socknar bort än på marken där man själv befinner sig, skriver Mikael Moilanen i den här krönikan.

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Annonser