Jaktnyheter

Protester mot första jakten på svan i Örebro län

Det blir ingen skyddsjakt på sångsvanar i Lidköping Foto: Gettyimages
Fem svanar får skjutas i skyddsjakt vid sjön Tysslingen i Örebro. Ornitologiska föreningen i länet protesterar.
Nerikes Allehanda rapporterar i sin pappersupplaga att det varje säsong passerar cirka 8 000 sångsvanar vid Tysslingen, som ligger vid Kilsbergens fot utanför Örebro. En lantbrukare, som haft stora problem med svanar som förstört höstsåddarna, ansökte om skyddsjakt på 80 svanar. Länsstyrelsen har satt in mängder med skrämselåtgärder – spegelreflexer, fågelskrämmor, gasolkanoner, fyrverkeripjäser och drönare – men det räcker inte. Nu hoppas länsstyrelsens personal att några skjutna svanar ska skrämma andra svanar. Skyddsjakt på fem individer har beviljats.

Ingen erfarenhet

– Vi har inte erfarenhet av skyddsjakt på sångsvanar men vi vet att det fungerar på gäss, det kan hålla nere antalet på ett annat sätta än att bara skjuta i luften. Med det här får man ytterligare ett verktyg att hålla fåglarna borta från aktuella fält, säger Johanna Månsson Wikland, vilthandläggare på länsstyrelsen i Örebro, till Nerikes Allehanda. På Närkes ornitologiska förening gillar man inte skyddsjakten. Kent Halttunen är talesperson i föreningen och undrar om man verkligen gjort allt som är möjligt för att minska skadorna. Han efterlyser en mer ”genomtänkt strategi” och undrar om det inte går att betala ut mer ersättning till drabbade lantbrukare. – Dessutom finns det risk att man träffar den mindre sångsvanen, som är väldigt unik och väldigt skyddsvärd. Hur ska bonden se skillnad på sångsvanarna? säger Halttunen till Nerikes Allehanda.

Inlägg i debatten

Lantbrukaren som fått skyddsjakten vill vara anonym eftersom det hela är känsligt. Om det blir någon skyddsjakt tänker han utföra den själv. Svanarna har börjat lämna området, men lantbrukaren har också ett högre syfte med sin ansökan om skyddsjakt. – Samtidigt ville jag ta upp det här, som ett inlägg i debatten, skyddsjakt på sångsvan har aldrig tidigare prövats i Örebro län, säger han till Nerikes Allehanda.