I nuläget finns inga planer på skyddsjakt på den varg som attackerade får vid två tillfällen under förra veckan. Arkivbild: Per Jonson

Protester får klädföretag att avbryta samarbete med Rovdjursföreningen

UPPDATERAD: Efter starka protester på exempelvis Facebook avbryter klädföretaget Röyk sitt samarbete med Svenska Rovdjursföreningen. Det meddelar Svenska Fåravelsförbundet och företrädare för Röyk beräftar.

"}}

”Många svenska fårägare satte nog morgonkaffet i vrångstrupen när de läste om konfektionsföretaget Röyks erbjudande inför Black Friday”, skriver Svenska Fåravelsförbundet på sin webbsida.

Röyk inledde ett samarbete med Rovdjursföreningen och planen var att tio procent av försäljningen under Black Friday skulle gå till Rovdjursföreningens arbete med att sätta upp rovdjursavvisande stängsel.

Bakgrunden är att Röyk har som affärsidé att göra kläder av bland annat ull och planerar att byta ut den utländska ullen i sina kläder till svensk ull.

Stark kritik

Det möttes av stark kritik på bland annat Facebook. Kommentatorer undrade hur klädföretaget tänker när de samarbetar med en förening som många fårägare betraktar som en motståndare till fårnäringen.

Svenska Fåravelsföreningen skriver om Rovdjursföreningen:

”Ett av föreningens mål är att öka den svenska vargstammen. Det har fått till följd att man bland annat överklagar ALLA beslut om licensjakt och skyddsjakt på varg. De senaste fem åren har över 90 sådana beslut överklagats. Det gäller även fall där en varg eller vargflock vid upprepade tillfällen attackerat och dödat får på samma gård eller närliggande gårdar.
Man har också nu i höst startat en kampanj som heter ”Vi vill ha fler vargar i Sverige”.”

Fåravelsförbundet har reagerat på att Rovdjursföreningen använder sitt arbete med rovdjursavvisande stängsel i sin marknadsföring:

”Smart marknadsförning

”Sanningen är dock att denna hjälp är synnerligen begränsad. Att sätta upp ett RAS som ska fungera i minst tjugo år kräver professionella insatser, det är inget som ett gäng glada volontärer kan behärska. En viss hjälp med arbetet kan fårägaren få, men det innebär bara en marginell minskning av den stora kostnad det innebär att sätta upp ett RAS. Vi har också sett flera RAS-projekt som Rovdjursföreningen satt upp som inte fått godkänt vid Länsstyrelsens kontroller. Stängselhjälpen är mer en smart marknadsföring än en lösning på rovdjursproblematiken”, skriver Fåravelsföreningen.

Fåravelsföreningen upplever att den växande vargstammen skapar en väldigt besvärlig situation för den svenska fårnäringen.

”Detta är en av de viktigaste faktorerna till att den svenska fårstammen har minskat de senaste åren. Detta är väldigt olyckligt då vi upplever en konstant ökande efterfrågan på våra produkter, kött, ull, skinn och naturvård. Den svenska fårstammen skulle med lätthet kunna fördubblas utan problem med avsättningen”, skriver Fåravelsförbundet.

”Vi kan bara beklaga”

Förbundet bokade ett möte med Röyk och det resulterade i att klädföretaget avbröt sitt samarbete med Rovdjursföreningen.

Fåravelsförbundet har fått en skriftlig kommentar från företaget:

”Vi kan bara beklaga att vi inte tog större hänsyn till svenska fårbönders intressen på ett bättre sätt från allra första början, samt hoppas att ni kan ha överseende med detta. Vi kommer nu att tillsammans med Fåravelsförbundet blicka framåt och se hur vi inte bara kan gå vidare, utan också samarbeta på bästa möjliga vis”, skriver företrädare för Röyk.

På fredagsförmiddagen bekräftar Linus Zetterlund på Röyk att samarbetet med Rovdjursföreningen har avslutats.

”Det stämmer att vi i samråd med inte bara Fåravelsförbundet och Lammköttsproducenterna utan också Rovdjursföreningen bestämt att avsluta kampanjen”, skriver Linus Zetterlund i ett mail.