Annons
Praktfull drömhjort fälld på smygjakt - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan dovviltsjakt
Äntligen blev det en dovhjort i guldklass för Mattias Ringström. När han smög vid ett hygge syntes tre helskovlar som gick tillsammans. Till slut blev det skottläge på den största i trion och drömhjorten föll på plats. Foto: Privat
Praktfull drömhjort fälld på smygjakt
”Den finaste dovhjorten som fällts på marken”

Mattias Ringström, som bor utanför Växjö, har i flera år varit på jakt efter en guldskovel. I måndags var han på smygjakt vid Grensholm herrgård, vid sjön Roxen i Östergötland, och fick syn på drömhjorten som gick i sällskap med två andra kapitala helskovlar.
– Det blev rätt mycket puls, säger Mattias om stunden innan det äntligen blev skottläge.

Mattias Ringström brukar åka från Småland till marken vid Grensholm, norr om Linköping, för att jaga.

– Jag hade köpt en jakt på dovhjort och åker dit för att det är mycket mer vilt än det är hemma i Småland, förklarar Mattias.

Hettade till mot kvällen

Tidigare har han både fällt dovhjortar i brons- och silverklass. På andra dagens jakt hettade det till mot kvällen, då det plötsligt blev guldläge.

– Mitt mål var att skjuta något större än jag gjort förut. Jag smög vid kanten på ett stort hygge. Då fick jag såg syn på tre kapitala helskovlar som gick tillsammans, berättar Mattias.

Sedan gällde det att komma till skott på den störste hjorten i trion. Mattias låg ner på en sten med stöd och väntade på rätt tillfälle.

”Det var rätt hög puls”

– Det var jättehäftigt. Det gällde ju att få allt att stämma innan de gick undan. Det var rätt hög puls, kommenterar Mattias om väntan på rätt skottläge.

Avståndet var 140 meter när han lät avlossa kulan mot den största hjorten i trion. Det behövdes inget mer än en patron.

– Han föll direkt på platsen.

Nu är huvudet och skinnet under halsen på dovhjorten hos en konservator för att bli ett bogmontage. Mattias Ringström har inte fått poängbedömningen än för helskoveln, som av allt att döma klarar guldklassen.

Finaste dovhjorten på 30 år

– Efter 30 år på marken är det här hittills den finaste dovhjorten som fällts, säger de som har jakten, berättar Mattias.

Det är inte första gången Jaktjournalen skriver om Mattias jaktlycka. 2017 rapporterade vi om Mattias när han fällt en småländsk drömtjur efter att ha smugit fram mot ett ståndskall på en älgko. Då reste sig plötsligt en stortjur. Läs om det nedan:

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!