Annons
Polisen ser skjuten häst som grov oaktsamhet - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan död häst
En 25-åring utanför Hässleholm sköt en häst när han siktat på en räv. Det gör att han kan misstänks för grov oaktsamhet. Skottet med en klass 1-studsare avlossades vid ett öppet fält utan kulfång och var ”helt tokigt”, enligt polisen. Arkivbild: Gettyimages
Polisen ser skjuten häst som grov oaktsamhet
”Det var inte var klokt att skjuta på det viset med ett klass 1-vapen”

Den 25-årige jägare som sköt mot en räv men dödade en häst utanför Hässleholm blir troligen misstänkt för grov oaktsamhet, enligt Johan Claesson, polisens förundersökningsledare.
– Det var helt tokigt att avlossa det skottet, säger han till Jaktjournalen.

Den 31 oktober var 25-åringen ute på rävjakt, strax utanför tätorten Vankiva, en halvmil nordväst om Hässleholm. Han sköt mot en räv vid en hästhage. Men kulan från studsaren i kaliber .30-06 träffade i halsen på det 23-åriga stoet Lucky Daim. Hästen dog.

Skytten mår dåligt efter vådaskottet, enligt Johan Claesson vid Hässleholmspolisen. 25-åringen har förhörts och vidgått omständigheterna.

”Var inte klokt att skjuta”

Förundersökningen är inte offentlig innan det väckts åtal, men enligt Johan Claesson talar bilderna från skottplatsen för sig själva. Det gör att det ligger närmast att rävjägaren misstänks för grov oaktsamhet.

– Den som ser bilderna inser att det inte var klokt att skjuta på det viset med ett klass 1-vapen, kommenterar han.

Johan Claesson berättar att han själv jagat sedan han var barn.

Öppet fält utan kulfång

– Jag sköt min första hare när jag var sex år. När det gäller det här skottet får man vara glad att det inte var en människa som träffades. Det sköts med kaliber .30-06 utan kulfång över ett öppet fält med bebyggelse i närheten, sammanfattar Johan Claesson.

Det har tidigare rapporterats att kulan mot räven studsade på ett stenigt gärde. Men enligt förundersökningsledaren är det tveksamt om det var en rikoschett. Han hänvisar till hur ingångshålet ser ut där kulan träffade hästen. Men det kommer troligen aldrig att klarläggas.

Utreds inte vidare om rikoschett

– Det hade bara utretts vidare om det varit en människa som träffats, förklarar Johan Claesson.

Det kan ses som ett jaktbrott att skjuta en häst, eftersom en jägare inte får utsätta människor och egendom för fara. Skjuts det till exempel en häst måste det kunna visas att skytten haft uppsåt eller varit grovt oaktsam. Då kan det bli böter.

Skadegörelse med likgiltighetsuppsåt

Den andra varianten är att brottsbalken tillämpas. Då handlar det om skadegörelse eftersom tamdjur egendomsmässigt betraktas som ett föremål. Saknas uppsåt att skjuta en häst kan det ändå ses som att skytten varit likgiltig inför riskerna med skottet. Då handlar det om så kallat likgiltighetsuppsåt.

– Det blir upp till åklagaren att avgöra, säger Johan Claesson.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!