Polisen granskar björnjakten i norr – tre grova jaktbrott anmälda i fjol

Polisen kommer även i år att göra en extra tillsyn av björnjakten i de fyra nordligaste länen. – I fjol upptäckte vi tre ärenden som just nu utreds som grova jaktbrott, säger polismannen Joacim Lundqvist.

Polisen övervakar björnjakten även i år. Foto: Gettyimages

Liksom i fjol blir tolv poliser som ska kontrollera björnjakten på en yta som motsvarar 53 procent av landets yta.

– Vi arbetar tillsammans med länsstyrelsernas personal och kollar licenser, fordon och nykterhet och den stora huvuddelen av jägarna har sakerna i ordning. Det är en liten klick som inte sköter sig och förstör för andra jägare, säger Joacim Lundqvist, som är koordinator för polisinsatsen.

Joacim Lundqvist

17 illegala åtlar

I fjol påträffades 17 åtlar, främst i Västerbotten och Jämtland, som inte fanns registrerade hos länsstyrelserna och därmed var olagliga.

– Vi får in många tips om åtlar. Men vi har också börjat se en struktur kring hur och var åtlarna anläggs, så vi har hittat en hel del av dem genom att åka runt på skogarna och kolla, säger Joacim Lundqvist.

Han menar att argumentet, att det skulle vara rävåtlar eller vildsvinsåtlar, inte håller.

– Vi har inte mycket vildsvin i de nordligaste länen. Och här har det handlat om tjärade trädstammar och majs och melass som körts ut i skogarna, säger Joacim Lundqvist.

Anmälde tre grova jaktbrott

I tre fall i Västerbotten upptäckte polisen i fjol omständigheter som gjorde att anmälan om grovt jaktbrott upprättades.

– Det handlar om hundsläpp vid åtel och bilanvändning. Förundersökningen pågår, säger Joacim Lundqvist.

I ett mejl meddelar länsstyrelsen i Dalarna på onsdagsförmiddagen att polis och länsstyrelse kommer att samverka i en extra tillsyn av björnjakten.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼