Polisen granskar björnjakten i norr – tre grova jaktbrott anmälda i fjol | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
5 månader sedan björnjakt
Polisen övervakar björnjakten även i år. Foto: Gettyimages
Polisen granskar björnjakten i norr - tre grova jaktbrott anmälda i fjol
Polisen kommer även i år att göra en extra tillsyn av björnjakten i de fyra nordligaste länen. – I fjol upptäckte vi tre ärenden som just nu utreds som grova jaktbrott, säger polismannen Joacim Lundqvist.
Liksom i fjol blir tolv poliser som ska kontrollera björnjakten på en yta som motsvarar 53 procent av landets yta. – Vi arbetar tillsammans med länsstyrelsernas personal och kollar licenser, fordon och nykterhet och den stora huvuddelen av jägarna har sakerna i ordning. Det är en liten klick som inte sköter sig och förstör för andra jägare, säger Joacim Lundqvist, som är koordinator för polisinsatsen.

Joacim Lundqvist

17 illegala åtlar

I fjol påträffades 17 åtlar, främst i Västerbotten och Jämtland, som inte fanns registrerade hos länsstyrelserna och därmed var olagliga. – Vi får in många tips om åtlar. Men vi har också börjat se en struktur kring hur och var åtlarna anläggs, så vi har hittat en hel del av dem genom att åka runt på skogarna och kolla, säger Joacim Lundqvist. Han menar att argumentet, att det skulle vara rävåtlar eller vildsvinsåtlar, inte håller. – Vi har inte mycket vildsvin i de nordligaste länen. Och här har det handlat om tjärade trädstammar och majs och melass som körts ut i skogarna, säger Joacim Lundqvist.

Anmälde tre grova jaktbrott

I tre fall i Västerbotten upptäckte polisen i fjol omständigheter som gjorde att anmälan om grovt jaktbrott upprättades. – Det handlar om hundsläpp vid åtel och bilanvändning. Förundersökningen pågår, säger Joacim Lundqvist. I ett mejl meddelar länsstyrelsen i Dalarna på onsdagsförmiddagen att polis och länsstyrelse kommer att samverka i en extra tillsyn av björnjakten.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!