Polis om björnjägarna i norr: ”Har skött sig klanderfritt”

Björnjaktspolis Joacim Lundqvist strör lovord över björnjägarna i de fyra nordligaste länen. – De har skött sig klanderfritt, säger Lundqvist som lett den extra tillsynen.

Polisen Joacim Lundqvist ger björnjägarna i norr beröm. Foto: Privat och Gettyimages, montage

För andra året på raken har länsstyrelserna och polisen i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland genomfört en tillsyn av björnjakten.

Man har kollat allt från vapenlicenser och jaktkort till fordon och nykterhet samt spanat efter åtlar som inte har tillstånd.

– Jägarna har varit nyktra och skötsamma och haft ordning på papprena. De har skött sig klanderfritt. Det känns som om man börjat jaga i större lag och fått bättre ordning, säger Joacim Lundqvist, som samordnat den polisiära insatsen.

I fjol hittade man 17 illegala åtlar och upptäckte förhållanden i jakten som ledde till tre pågående utredningar om misstänkta och grova jaktbrott.

– I år har vi konstaterat sex åtlar som saknat tillstånd. Det har varit exempelvis finskurna leverbitar och fläsksvålar, kött från tamdjur som inte är tillåtet att lägga ut. De olovliga åtlarna har minskat, säger Joacim Lundqvist.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼