Jaktnyheter

På söndag startar ”Den stora älgvandringen” igen

Uppemot 250 älgar fångades av SVT:s kameror under "Den stora älgvandringen" i fjol. På söndag startar årets sändningar på SVT Play. Arkivbild: Gettyimages

På söndag klockan 08.00 startar den tredje säsongen av SVT:s prisade tittarsuccé "Den stora älgvandringen". Tre veckor sänder man dygnet runt och hoppas bland annat filma hundratals älgar och orrspel.

"}}

– Det är 29 kameror totalt, av 23 av dem är fjärrstyrda. Och så har vi mörkerkameror, drönare och superzoom för riktiga närbilder, berättar Johan Erhag, projektledare vid SVT Umeå.

Projektledare Johan Erhag

Det unika TV-projektet har sitt centrum i Kullaberg utanför Junsele i Västernorrlands län, där vandringsälgar passerat i tusentals år.

Orrspel för morgonpigga

– I fjol fick vi bilder av ett 60-tal simmande älgar. Totalt hade vi kring 250 älgar i bild, konstaterar Johan Erhag.

2020 hade man kameror som bevakade ett berg, där förhoppningen slog in och man fick några korta filmsekvenser med järv. I år är den utrustningen flyttad till en myr någon mil utanför Åsele.

– Det förväntas komma dit uppemot 100 orrar. Så förhoppningen är att tittare som är vakna tidiga mornar kan sitta med morgonkaffet i handen och titta på orrspel, säger Johan Erhag.

Den stora älgvandringen har blivit en tittarsuccé som också prisats – 2019 tilldelades produktionen TV-priset Kristallen.

”Oerhört engagemang”

– Finska Yle sänder och vi har kontaktats av BBC och TV-bolag i Tyskland och Frankrike som är intresserade av att göra reportage. Sändningen går att se i hela världen eftersom den ligger på SVT Play, säger Johan Erhag.

Det har skapats en Facebook-grupp med namnet ”Vi som gillar den stora älgvandringen” och den har idag 16.600 medlemmar.

– Det är ett oerhört engagemang för programmet, säger Johan Erhag.

Hur många anställda är det som jobbar i produktionen?
– Det är runt tio personer.

Hur mycket kostar det?
– Jag vet inte om vi ska prata budget, men det är ingen dyr produktion, svarar Johan Erhag.

Sändningarna pågår dygnet runt till den 9 maj.