Överskjutning och hona fälld i värmländska björnjakten | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
5 månader sedan björnjakten 2020
Björnjakten är över i Värmland. Länsstyrelsen meddelar att det blev överskjutning samt att en hona fälldes. Foto: Gettyimages
Överskjutning och hona fälld i värmländska björnjakten
Länsstyrelsen i Värmland meddelar att det blev överskjutning i licensjakten. Dessutom fälldes en hona.
Tilldelningen i Värmland var tre hanbjörnar i Torsby kommun. På premiärmorgonen påsköts en björn öster om Höljes. Trots försök av flera eftersöksekipage kunde björnen aldrig påträffas. – Könet är okänt, men Naturhistoriska riksmuséet har meddelat att tänder och vävnadsprover från skottplatsen, som vi skickat in, räcker för att göra en DNA-analys. Eftersom vi var snabba att skicka in materialet för bedömning hoppas vi få snabbt svar på vad det var för björn, säger länsstyrelsens besiktningsman Per Larsson. Den 23 augusti fälldes en hanbjörn på 97 kilo på Östra Ömtberget. Den påskjutna björnen avräknades också på tilldelningen och därmed återstod en hanbjörn att fälla. Det blev också en hanbjörn ytterligare skjuten, tisdagen den 25 på Hedåsen. Hanen vägde 142 kilo.

Bokförs inte som ”licensbjörn”

Länsstyrelsen vädjade till jägarna att fortsätta jaga i området där björnen skadsköts, i hopp om att den skulle fällas. Där fälldes också en björn på tisdagen, men det blev en annan björn som jägare fick tag i, en hona på 80 kilo. – Det blev en överskjutning men det har inte begåtts något fel, även om det var olyckligt att en en hona fälldes. Överskjutningen berodde på att de två björnarna sköts med bara 20 minuters mellanrum, säger Per Larsson. Den skjutna honan har inte bokförts som fälld under licensjakt på Naturvårdsverkets sida Rovbase. ”Björnen dog av annan orsak”, står det på Rovbase. – Det var direktiv från Naturvårdsverket att det skulle vara så. Det fick inte stå att den dött under licensjakten, säger Per Larsson.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

”Björnen dog av annan orsak”, står det på Rovbase om björnhonan som fälldes i liensjakten i Värmland. Bild: Skärmdump

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!