Överskjutning och hona fälld i värmländska björnjakten

Länsstyrelsen i Värmland meddelar att det blev överskjutning i licensjakten. Dessutom fälldes en hona.

Björnjakten är över i Värmland. Länsstyrelsen meddelar att det blev överskjutning samt att en hona fälldes. Foto: Gettyimages

Tilldelningen i Värmland var tre hanbjörnar i Torsby kommun. På premiärmorgonen påsköts en björn öster om Höljes. Trots försök av flera eftersöksekipage kunde björnen aldrig påträffas.

– Könet är okänt, men Naturhistoriska riksmuséet har meddelat att tänder och vävnadsprover från skottplatsen, som vi skickat in, räcker för att göra en DNA-analys. Eftersom vi var snabba att skicka in materialet för bedömning hoppas vi få snabbt svar på vad det var för björn, säger länsstyrelsens besiktningsman Per Larsson.

Den 23 augusti fälldes en hanbjörn på 97 kilo på Östra Ömtberget. Den påskjutna björnen avräknades också på tilldelningen och därmed återstod en hanbjörn att fälla.

Det blev också en hanbjörn ytterligare skjuten, tisdagen den 25 på Hedåsen. Hanen vägde 142 kilo.

Bokförs inte som ”licensbjörn”

Länsstyrelsen vädjade till jägarna att fortsätta jaga i området där björnen skadsköts, i hopp om att den skulle fällas. Där fälldes också en björn på tisdagen, men det blev en annan björn som jägare fick tag i, en hona på 80 kilo.

– Det blev en överskjutning men det har inte begåtts något fel, även om det var olyckligt att en en hona fälldes. Överskjutningen berodde på att de två björnarna sköts med bara 20 minuters mellanrum, säger Per Larsson.

Den skjutna honan har inte bokförts som fälld under licensjakt på Naturvårdsverkets sida Rovbase. ”Björnen dog av annan orsak”, står det på Rovbase.

– Det var direktiv från Naturvårdsverket att det skulle vara så. Det fick inte stå att den dött under licensjakten, säger Per Larsson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

”Björnen dog av annan orsak”, står det på Rovbase om björnhonan som fälldes i liensjakten i Värmland. Bild: Skärmdump

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼