Överskjutning i björnjakten i Västerbotten

Det gick snabbt i den andra delen av björnjakten i Västerbotten. Det slutade med överskjutning och jakten är nu avlyst.

Årets björnjakt är nu avlyst i Västerbotten. Foto: Gettyimages

– Den sista björnen rapporterades in kvart över sex i morse. Det var inom tio minuter efter att vi uppdaterat jakttelefonen som meddelade att kvoten var fylld. Så det var väl egentligen inga konstigheter med det, säger Ellinor Sahlén, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Björnjakten i länet var uppdelad i två omgångar, den första med start 21 augusti och den andra med start samtidigt som älgjakten i måndags. Tilldelningen var totalt 25 björnar, 13 i den första svängen och 12 i den andra omgången.

Nu blev det 26 björnar skjutna och det gick snabbt på slutet.

– Det sköts sammanlagt sex björnar under tisdagseftermiddagen och onsdagsmorgonen, säger Ellinor Sahlén.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼